Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi järjesti ensimmäistä kertaa uskontoasioiden neuvottelukunnan, johon osallistui seitsemän uskontokunnan sekä viranomaistahojen edustajia. Noin 25 hengen neuvottelukunta kokoontui Helsingissä, Eurooppasalissa, tiistaina 24.9.
Ajatus uskontoasioiden neuvottelukunnasta on ollut vierillä jo pitkään. Tavoitteena on ollut saattaa uskontojen ja viranomaistahojen edustajat sekä poliitikot yhteen käsittelemään ajankohtaisia uskontoihin liittyviä asioita ja verkostoitumaan keskenään. Ulkoministeriö on rahoittanut vuosina 2023-2024 Foorumin hanketta, jonka puitteissa se on luonut uskontodialogitoimijoiden sekä uskonnonvapauden ja uskontoasioista vastaavien ministeriöiden kesken pohjoismaisen verkoston. Hankkeeseen liittyen Foorumi sai mahdollisuuden järjestää uskontoasioiden neuvottelukunnan.
Neuvottelukunnassa kuultiin uskonnollisten yhteisöjen ajankohtaisia asioita muslimien edustajilta, buddhalaisuuden eri suuntausten edustajilta, katolisilta, baptisteilta, helluntaikirkosta, ortodokseilta, myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolta, Suomen Hindufoorumin ja Krishna-liikkeen edustajilta, juutalaisilta, bahá’í-uskon edustajilta sekä evankelis-luterilaisesta kirkosta. Kuulumisten myötä saatiin välähdys siitä, kuinka sisäänrakennettua monimuotoinen yhteistyö uskontojen sisällä jo on. Uskonnollisten yhteisöjen osaamisessa ja yhteistyössä on suuri potentiaali käytettäväksi myös yhteiskunnallisissa asioissa.
Valtioneuvoston kanslian johtava asiantuntija Katriina Nousiainen nosti alustuksessaan valtioneuvoston rasismin vastaisen kampanjan uskontoihin liittyviä toimenpiteitä. Nousiaisen mukaan kampanjan merkittävin uskontoihin liittyvä toimenpide käynnistetään selvittämällä eri uskonnollisuuksiin kuuluvien yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa. Neuvottelukunnan osallistujat peräänkuuluttivat islamofobian huomioimista toimenpideohjelman käytäntöön saattamisessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Hanna Kiiskinen kertoi uskonnollisten yhteisöjen valtion avustuksista ja totesi rahoitusten jakamisen haasteena olevan uskontojen jäsenten rekisteröinti, kun rahoja nykyisin maksetaan jäsenluvun mukaan. Samalla Kiiskinen loi lyhyen katsauksen muiden pohjoismaiden rahoitusmalleihin. Keskustelussa neuvottelukunnan osallistujat toivat esiin useita kehittämisasioita, jotta nykyinen uskontojen moninaisuus tulisi huomioitua.
Viharikosten kasvu ja niiden rangaistavuus herätti huolestunutta pohdintaa, kun poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenita Rauta piti alustuksen viharikollisuudesta uskontojen näkökulmasta. Yhteisöihin kohdistuneet vihanteot eivät ole saneet neuvottelukunnan osallistujien kokemusten mukaan viranomaisia tutkimaan tekojen takana olevia motiiveja. Pienillä yhteisöillä on hyvin vähän resursseja viedä vihatekotapauksia eteenpäin. Vuoden 2023 poliisin tietoon tulleista viharikostapauksista saadaan lisätietoa lokakuussa julkaistavan raportin myötä.
USKOT-foorumi seuraa tiiviisti sitä, miten uskonnoista puhutaan ja millaisia toimia uskontoihin liittyen valtiovallan puolesta tehdään. Foorumi on huolissaan maailman konfliktien heijastuminen Suomeen. Vaikka tilanteemme on tällä hetkellä vakaa, se ei ole itsestäänselvyys. Tämänhetkinen Suomen poliittinen ilmapiiri on herättänyt huolenaihetta tiettyjen tahojen luoden tarkoituksenmukaisesti vastakkainasettelua eri ryhmien välille. EU-tasolla tehty muslimivihan vastainen ohjelma ei ole Suomessa ohjaavana tekijänä, kuten se on monissa muissa EU-maissa.
Uskonnot ovat tiukasti osana monia yhteiskunnallisia aiheita, mm. turvallisuutta, radikalisoitumisen ehkäisyä, kotoutumista ja ulkopolitiikkaa. Kun Suomesta tulee yhä moniuskontoisempi, meidän tulee ottaa uskonnot yhä laajemmin huomioon. Pienet uskonnolliset yhteisöt kamppailevat resurssipulan vuoksi yhteisöjen perustamisen, vapaaehtoisten koordinoinnin, viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden kanssa. Uskontojen yhteistyöllä voidaan jakaa toisille sitä, mikä on toisilla vahvempaa. Foorumi edistää uskontojen yhdenvertaisuutta. Yhdessä toimimalla olemme vahvempia.
Suuri kiitos kaikille neuvottelukuntaan osallistuneille!
(for a brief summary in English press the English flag icon)