//Islamofobian torjumiseen tarvitaan laajaa koulutusta

Islamofobian torjumiseen tarvitaan laajaa koulutusta

USKOT-foorumin tekemä selvitys Islam Suomessa – nykyhetki ja haasteet julkaistiin keskiviikkona 5.2. Pikkuparlamentin kansalaisinfossa pidetyn julkaisutilaisuuden myötä. Selvitys oli osa Foorumin hanketta Pohjoismaisen uskontodialogin vahvistaminen, joka toteutettiin vuosina 2023 ja 2024. Islam Suomessa -selvitystä varten on haastateltu viittä eri muslimiyhteisöä sekä kerätty kotimaista ja kansainvälistä tutkimustietoa muslimeista. USKOT-foorumin selvityksen on tehnyt TM Aino Vihonen ja imaami Sharmarke Said Aw-Musse.

Aw-Musse piti tilaisuudessa aloituspuheenvuoron. Esityksessään hän kertoi selvityksen nostavan esille muslimien haasteita Suomessa ja antavan suosituksia islamofobian torjumiseksi. Aw-Musse toimii länsivantaalaisen moskeijan As-Salaam Islamic Centerin imaamina ja tuntee hyvin eri muslimiyhteisöjä. Aw-Mussen puhe varoitti historiaamme viitaten siitä, mihin vihapuhe voi johtaa. Ihmisryhmien leimaaminen ja oikeuksien kyseenalaistaminen hiljentää heidän äänensä yhteiskunnasta. Tämä uhka koskee myös nykypäivän Eurooppaa. Se miten, muslimeista puhutaan, vaikuttaa suoraan siihen miten heitä kohdellaan. Suomessa muslimit kohtaavat syrjintää jopa kolmanneksi eniten Euroopassa.

Helsingin yliopiston median ja viestinnän tutkimuksen professori Johanna Sumiala lähestyi esityksensä aihetta islam mediassa tutkijan näkökulmasta. Hän esitteli minkälaista kuvastoa verkon haku islamista tuottaa. Media voi yhtäältä vahvistaa yksipuolista viestintää ja stereotypioita, jotka vahvistuvat nykyajan algoritmien käsissä, kun näkyvyyttä saa huomiota herättävä sisältö. Kun tietynlaista uutisointia toistetaan riittävän usein, asiasta muodostuu sosiaalinen fakta. Sumiala nosti toisaalta esiin myös journalismin haasteen, jossa uutismedia ei voi olla uutisoimatta aiheista, jotka ovat yhteiskunnassa esillä. Julkisen keskustelun hajotessa ihmiset etsivät tietoa tukemaan omaa näkökulmaansa, jolloin muut äänet jäävät kuulematta. Sumiala kertoi, että tämänkaltainen kuplautuminen aiheuttaa sen, että ihmiset elävät erillisissä todellisuuksissa. Huomiota täytyy siis kiinnittää siihen minkälaisessa mediaympäristössä elämme. Kuka tai mikä puhuu, kenen suulla ja kuka uutisnäkyvyyttä säätelee.

Tutkija Linda Hyökki osallistui selvitystilaisuuteen etäyhteyden kautta ottaen aiheeseen julkispolitiikan näkökulman. Hyökki työstekentelee European Coalition of Cities Against Racism -kaupunkiverkostossa toimitapoliittisena neuvonantajana. Hän esitteli alustuksessaan hyvien käytäntöjen reseptin islamofobian torjumiselle. Islamofobia ei ole vain muslimiyhteisöjen ongelma, vaan koko yhteiskuntaa ja demokratiaa uhkaava ilmiö. Sen torjuminen vaatii pitkän aikavälin työtä, jossa tulee osallistaa muslimiyhteisöjä ja kuulla heitä toimenpiteisiin liittyen. Hyökki korosti, että kuntien ja kaupunkien on tiedostettava muslimiyhteisöjen heterogeenisyys. Esitys toi myös painokkaasti esille, että islamofobiaa esiintyy paitsi kaduilla myös instituutioissa. Hallintohenkilöstön kouluttamisella islamofobiasta voitaisiin kitkeä rasismia yhteiskunnan rakenteista.

Omakohtaisen ja voimakkaan puheen pitänyt Nuorten Muslimien Foorumin puheenjohtaja Hamze Ahmed toivoi jokaiselta panosta sellaisen suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen, jossa jokainen voisi tuntea olevansa kotonaan ja turvassa. Ahmed kertoi puheessaan islamofobian vaikuttavan merkittävästi muslimien elämään ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Muslimeille mediassa ja julkisisssa keskusteluissa esille nostetut tapaukset islamofobian esiintymismuodoista eivät ole vain tilastoja, vaan arkipäivää. Myös musliminuoret ja -lapset kokevat kiusaamista. Hän korosti, että muslimiväestön inhimillisyys ja moninaisuus jää usein huomaamatta. Voimme kuitenkin muuttaa vielä suuntaa yhdessä puolustamalla yhdenvertaista Suomea. Ahmed peräänkuulutti myös laajaa koulutusta antirasismista.

Tilaisuuden kutsuja, kansanedustaja Inka Hopsu, piti alustusten jälkeen lyhyen puheenvuoron, jossa hän nosti esille etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vastakkainasettelun lietsomisen – tilannetta vaikeuttaa myös maailmanpoliittinen kehitys. Hän totesi, että keinoja islamofobian ja vihapuheen torjumiseksi ei vielä ole kehitetty toimiviksi, ja että tietoa ja ymmärrystä uskonnoista tulisi lisätä. Stereotypioiden noustessa esiin, niistä olisi tärkeää pystyä puhumaan.

Islam Suomessa -selvitykseen voit tutustua täältä. 

For a summary in English select the English flag icon on the top right corner. 

2025-02-12T12:33:34+02:00