/, Uutiset/USKOT-foorumin tavoitteet kuntapäättäjille

USKOT-foorumin tavoitteet kuntapäättäjille

Uskontojen yhteistyö Suomessa – USKOT-foorumi ry on uskontojen yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö. Kuntapäättäjien on hyvä tutustua seuraaviin tavoitteisiimme, joilla haluamme vahvistaa uskontorauhan rakentamista moniuskoisessa yhteiskunnassamme. Kutsumme kuntapäättäjiä aktiivisesti edistämään ja tukemaan tavoitteiden toteutumista.

Turvallisuuden takaaminen kaikille

Uskontoperusteisten viharikosten määrä on kasvussa. Uskonnollisia symboleja käyttävät henkilöt, ja esimerkiksi monet musliminaiset, joutuvat vihapuheen kohteeksi.

  • Vihapuhe on tuomittava kaikissa muodoissaan ja vihanilmauksiin on puututtava aktiivisesti.
  • Viharikosten uhreille jaetaan tietoa viharikoksista ja tarjolla olevasta avusta.
  • Oppilaitoksissa ja julkisissa palveluissa työskentelevien yhdenvertaisuusosaamista lisätään.

Uskonnolliset yhteisöt mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa

Uskonnollisen yhteisön jäsenyys on monelle merkittävä tapa kokea osallisuutta. Uskonnollisten yhteisöjen kautta tavoitetaan monia sellaisiakin ihmisiä, joiden ääni muuten uhkaa jäädä kuulumatta yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Niiden verkostojen ja asiantuntemuksen laajempi hyödyntäminen vahvistaa osallisuutta yhteiskunnassamme.

  • Hyödynnetään uskonnollisten yhteisöjen anti yhteiskunnallisesti merkittävissä hankkeissa, kuten kotouttamistoiminnassa.
  • Tuetaan radikalisoitumisen ehkäisemistä yhteistyössä uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Radikalisoitumisen riskit ja siihen liittyvät rakenteet huomioidaan päätöksenteossa.

Positiivinen uskonnonvapauden tulkinta

Lain mukaan kaikilla on oikeus uskoa tai olla uskomatta, harjoittaa uskontoaan ja elää sen arvojen mukaisesti. Siksi uskontolukutaito on tärkeä kansalaistaito.

  • Muistetaan, että uskonnonvapaus on keskeinen ihmisoikeus.
  • Tunnistetaan uskonnon ja katsomuksen merkitys osana monien ihmisten arvomaailmaa.
  • Kaikkien uskontojen oikeus omiin perinteisiinsä tulee säilyttää. Erityisesti vähemmistöuskontojen uskonnonharjoittamiselle ja uskonnollisten pyhien vietolle tulee luoda puitteet osana suomalaista arkea ja yhteiskuntaa.
  • Vähemmistöuskontokuntiin kuuluvilla lapsilla on oikeus olla lapsia. Heille kuuluu oikeus olla ylpeitä omasta perinteestään, ja samalla heitä ei saa vaatia toimimaan oman uskontonsa edustajina.

Uskontolukutaidon ja vuoropuhelun edistäminen

Kyky käydä vuoropuhelua muiden katsomusten edustajien kanssa on kansalaistaito, jonka merkitys kasvaa yhteiskunnan moninaistuessa. Se vaatii pohjakseen ymmärrystä omasta uskontoperinteestä. Samanaikaisesti uskontojen tuntemus on heikentynyt yhteiskunnassamme.

  • Katsomusten välisen vuoropuhelun merkitys yhteiskuntarauhan edellytyksenä tunnistetaan ja sitä tuetaan.
  • Uskonnonopetuksen järjestämisessä ja kehittämisessä huomioidaan myös vähemmistöuskontojen edustajien oikeus oman uskontoperinteen opetukseen, ja vahvistetaan myös eri katsomusaineiden opetusryhmien välistä dialogitaitojen opettelua.

Lataa USKOT-foorumin tavoitteet kuntapäättäjille pdf-muodossa laitteellesi. 

2025-03-27T09:20:01+02:00