/Riḍvánin kahdestoista päivä (5. jamália)

Riḍvánin kahdestoista päivä (5. jamália)Ridván on iloinen juhla-aika, joka kestää kaksitoista päivää. Näistä, riḍvánin ensimmäinen, yhdeksäs ja kahdestoista ovat bahá’ílle pyhäpäiviä.

Kun Bahá’u’lláh oltiin karkottamassa Bagdadista Konstantinopoliin vuonna 1863, Najíbíyyihn puutarhassa kokoontuneille Hän julisti olevansa jumalallinen opettaja; Jumalan ohjauksen ja sanan ilmaisija ihmiskunnan kehityksen tälle aikakaudelle. Hän kertoi heille antamansa oppien olevan jatkoa aikaisemmille suurille uskonnoille. Hän antoi ohjausta uuden maailmanlaajuisen yhteiskunnallisen järjestelmän rakentamiseen, jossa ihmiskunnan moninaisuus saisi kukkia ja joka johtaisi rauhaan ja hyvinvointiin. Hänen tärkein sanomansa ihmisille oli: “Maapallo on vain yksi maa ja ihmiskunta sen kansalaiset”.

Ridvánin ensimmäisenä päivänä muistetaan päivää, jolloin Bahá’u’lláh ensimmäistä kerta julkisesti ilmoitti olevansa Jumalallinen opettaja. Bahá’u’lláh saapui Najíbíyyihn ihmeelliseen puutarhaan Bagdadissa. Puutarha oli erityisen kaunis ja vehreä ja täynnä kauniita kasveja, puita, värikkäitä kukkia ja ruusuja. Puutarha nimettiin Ridvániksi, joka tarkoittaa paratiisia. Puutarhassa lukuisat ihmiset halusivat tavata Bahá’u’llahin. He olivat kuulleet, että Ottomaanien hallitsijat pakottivat hänet matkustamaan pois ja halusivat hyvästellä hänet. Puutarhassa Bahá’u’lláh otti vastaan kaikki nämä ihmiset, jotka olivat hänen ystäviään ja murheissaan halusivat hyvästellä häntä.

Ridvánin yhdeksäs päivä muistuttaa päivää, jolloin Bahá’u’lláhin oma perhe saapui puutarhaan ja kahdestoista päivää, jolloin koko perhe lähti jälleen pitkälle karkotusmatkalle kohti Konstantinopolia.

2024-03-11T12:58:11+02:00