Tänäkin vuonna uskontojen rauhankävelyt toivat satoja ihmisiä yhteen ympäri Suomen teemalla yhdessä elämisen taito. Jo perinteeksi muodostuneet YK:n päivän kävelyt järjestettiin USKOT-foorumin ja paikallistoimijoiden voimin Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Oulussa. Uskontojen yhteinen rauhankävely on merkki ystävyydestä ja halusta edistää rauhaa Suomessa ja maailmassa sotien ja polarisaation keskellä. Erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa rinnakkain ja luoda turvallisuutta yhteiskuntaamme.
Teemana yhdessä elämisen taito on ajankohtainen. Yhdessä eläminen edellyttää kunnioitusta, kuuntelemisen taitoa ja halua rakentaa siltoja erilaisten ihmisten välille. Rauhanomaisen rinnakkaiselon saavuttaminen vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista yhteisen ymmärryksen löytämiseksi. Rauhankävelyt tarjoavat mahdollisuuden kohdata toisemme ihmisinä, oppia toisiltamme ja edistää dialogia. Jokainen voi opetella yhdessä elämistä ja kehittää taitoa rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.
Kukin kaupunki järjesti omanlaisensa rauhankävelyiden tapahtuman saman teeman ympärille. Ennen varsinaista rauhankävelyä tapahtuman järjestäminen on ollut jo itsessään oppitunti yhdessä elämisen taidosta. Useasta eri katsomustaustasta tulevat ihmiset kokoontuivat suunnittelemaan tapahtuman ohjelmaa ja sisältöä yhdessä.
Turussa rauhankävelyitä on järjestetty jo pitkään. Tänä vuonna tapahtuma keräsi kävijöitä noin 110 ja reitti kulki keskusta-alueella pysähtyen uskonnollisten yhteisöjen tilojen luokse, joissa pidettiin puheita. Lopuksi nautittiin kahvia ja pullaa tuomiokirkkoseurakunnan kahvilassa Domcaféssa.
Tampereella järjestettiin tänä vuonna rauhankävelyn lisäksi rauhanseminaari, jota oli järjestämässä Tampereen kaupunki. Seminaari pidettiin kävelyn päätteeksi kokouskeskus Puistotornissa. Keskustelijoina kuultiin imaami ja tuntiopettaja Nevzat Alguvercin Tampereen Islamilaisesta yhdyskunnasta, Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta, isä Tuomas Kallonen Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta, vanhin Zsolt Brändh Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta, Michelle Francett-Hermes Suomen Bahá’í-yhteisöstä ja Miikka Hietanen (Mohan Das) hindulaisuuden Vaishnava -perinteestä.
Jyväskylässä kävely päätettiin tänä vuonna Kino Auroraan, jossa osallistujat pääsivät katsomaan Sodan lapset -elokuvaa. Sitä ennen osallistujat kokoontuivat keskustan kävelykadun Kompassilla, jossa puheita pitivät Paul Abbey, Maria Kaisa Aula ja Risto Puumalainen. Maria Kaisa Aula toimii Keski-Suomen hyvinvointialueen hallituksessa ja piti tilaisuuden alkupuheen. Aula korosti, kuinka yhdessä elämisen taitoja vahvistavat kohtaamiset ovat nykyäänkin tarpeen. Hän muistuttaa, että taidot tuottavat turvallisuuden tunnetta, ja kulkevat käsi kädessä luottamuksen kanssa. Suomessa vallitsevan hyvän luottamuksen kulttuurin ei tule antaa rapistua. Voit lukea Aulan koko puheen Jyväskylän uskontojen ja vakaumusten yhteisymmärryksen verkoston USVAN Facebook-sivuilta. USVA oli yksi Jyväskylän paikallisjärjestäjistä Jyväskylän evankelis-luterilaisen sekä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon seurakuntien kanssa. Lisäksi uskonnottomat olivat aktiivisesti mukana järjestelyissä.
Järjestäjätiimiin kuulunut Roija Aflatuni Jyväskylän bahá’í-yhteisöstä on ollut mukana USVAn toiminnassa sen perustamisesta saakka ja bahá’í-yhteisön tullessa USKOT-foorumin tarkkailijajäseneksi 2024, hän liittyi myös Foorumin viestintäjaostoon. Roija on ollut mukana USVAn toiminnassa jo lähes 10 vuotta ja hän kertoo, että dialogia käytiin jo järjestelyjen aikana – dialogin ei tarvitse rajautua vain tiettyihin tapahtumiin vaan yhdessä elämisen ja yhteisymmärryksen taitoa voi harjoitella jokaisessa kohtaamisessa. Aina on jotain uutta opittavaa toisista ihmisistä ja tärkeintä on suhtautua ympäristöönsä avoimin mielin. Kuvassa (kuva 1) Roija pitää Joe Paczkowskin taiteilemia Yhdessä elämisen taito -kortteja, jossa oli kirjattuna vinkkejä yhdessä elämisen taidon harjoittelemiseen.
Joensuussa kävelyyn lähdettiin ortodoksiselta Pyhän Nikolaeuksen kirkolta, josta kuljettiin luterilaisen kirkon kautta torille. Kirkoilla ja torilla kuultiin puheenvuoroja rauhasta sekä eri uskontojen pyhiä tekstejä. Torilla tarjottiin kasviskeittoa soppatykistä sekä kahvit Kohtaamisen kahvilassa.
Oulussa rauhankävely alkoi Toripolliisilta ja kulki Rotuaarin kautta kulttuurikeskus Valveeseen. Kahvila-ravintola Paljetissa tee- ja kahvikupposten äärellä pidettiin yhteistilaisuus, jossa eri uskontojen edustajat tuovat kulttuuriin ja taiteeseen liittyvällä tavalla tervehdyksensä Yhdessä elämisen taito-aiheeseen liittyen. Tapahtumassa kuultiin tervehdykset bahá’í-yhteisön Shahnaz Mikkoselta, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolta, Suomen kulttuurien välisen yhteisön Ferihan Colak Yilmazilta, Abdul Mannanilta Pohjois-Suomen Islamilaisen yhdyskunnasta, Pohjois-Suomen ortodoksisen seurakunnan isä Osmolta ja Oulun evankelis-luterilaiselta seurakunnalta. Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava lausui myös tervehdyksensä.
Lämmin kiitos kaikille järjestäjille ja rauhankävelyissä mukana olleille!