Kulttuuripoliittinen selonteko on hallituksen eduskunnalle antama pitkän aikavälin strategia ja toimintasuunnitelma, jonka aikahorisontti ulottuu 2040-luvulle saakka. Valtioneuvoston mukaan ”selonteko käsittelee kulttuurin perustan säilyttämistä, uudistumista ja elinvoimaisuutta sekä kulttuuri- ja luovien alojen toimintaedellytyksiä niiden yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämiseksi”. Kulttuuripoliittinen selonteko on pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukainen. USKOT-foorumi antoi lausuntonsa kulttuuripoliittisen selonteon luonnokseen.
Unescon kulttuuriperinnön maailmankonferenssista periytyneen määritelmän mukaan ”Kulttuuri muodostaa yhteiskunnalle tai sosiaaliselle ryhmälle tunnusomaiset henkiset ja aineelliset piirteet. Siihen kuuluvat taiteiden lisäksi perusoikeudet, arvojärjestelmät, perinteet, taidot, tavat ja uskomukset.”
Kulttuuripoliittinen selonteko huomioi lyhyesti uskonnollisten yhdyskuntien kulttuuritoiminnan. Siitä huolimatta sen pitäisi kattaa vielä laajemmin eri uskontojen vaikutukset Suomen kulttuurikentälle. Selonteossa olisi syytä avata enemmän uskonnon ja uskonnollisten yhteisöjen merkityksestä aineettoman kulttuuriperinnön ylläpitämisessä ja suojelemisessa. Maahanmuuton ja lisääntyvien vähemmistöryhmien myötä uskontokenttä ja yhteiskunta muuttuu monimuotoisemmaksi ja siten myös aineeton kulttuuriperintö muuttuu ja monipuolistuu.
Eri ryhmien näkyminen myös kulttuurin alalla auttavat niiden tunnetuksi tekemisessä, mikä puolestaan ehkäisee ennakkoluulojen syntymistä. Kuten selonteossa on mainittuna, kulttuurialan organisaatiot voivat toiminnallaan edistää kotoutumista. Siksi on erityisen tärkeää, että kulttuurin suojelu kattaa mahdollisimman laajan otannan myös eri vähemmistö- ja uskonnollisia ryhmiä. Ihmisille on tärkeää, että heidän uskontoonsa liittyvää kulttuuria huomioidaan ja ymmärretään. Sen kautta pystytään saavuttamaan ja sitouttamaan yhä enemmän ihmisiä.
USKOT-foorumi on julkaissut vuonna 2022 Uskontolukutaito – opas arjen kohtaamisiin -oppaan, jonka tekemistä museovirasto tuki. Opas toteuttaa Unescon yleissopimuksen periaatteita aineettoman kulttuuriperinnön suojelusta. Uskontolukutaito auttaa tunnistamaan, ymmärtämään ja kunnioittamaan muuttuvaa ja monipuolistuvaa kulttuuriperintöä sekä parantaa medialukutaitoa. Eri ryhmillä ja eri uskonnoilla on omia kulttuurisia erityispiirteitä ja aineettomia kulttuuriperintöjä, joiden hyväksymiseen ja ymmärtämiseen tarvitaan uskontolukutaitoa.
Uskontokulttuuri on luonteeltaan osallistavaa niin, että sen tuottajat odottavat enemmän mahdollisuuksia tuoda omaa kulttuuriaan enemmän esiin eivätkä he odota yhteiskunnalta sinänsä lisää kulttuuritarjontaa. Kun annetaan mahdollisuuksia, uskonnot mielellään tuottavat ohjelmaa yhdessäkin ja siten rakentavat yhteisymmärrystä ja rauhaa yhteiskuntaan. Kulttuuri on mahdollisuus saattaa näiden maailman kriisien ja konfliktien aikakaudella niistä kärsiviä ihmiset yhteen luomaan siltoja.