//USKOT-foorumin itsenäisyyspäivän elokuvaesitys Ida – holokaustin jäljet ja katolinen kirkko Puolassa

USKOT-foorumin itsenäisyyspäivän elokuvaesitys Ida – holokaustin jäljet ja katolinen kirkko Puolassa

Itsenäisyyspäivänä, torstaina 6.12.2018 USKOT-foorumi esitti puolalais-tanskalaisen Ida-draamaelokuvan Kino Engelissä.

Vuonna 2013 valmistunut Pawel Pawlikowskin ohjaama Ida sijoittuu 1960-luvun Puolaan. Elokuva kertoo 18-vuotiaasta katoliseksi nunnaksi aikovasta Annasta (Agata Trzebuchowska), joka saa tietää juutalaisista sukujuuristaan ja vanhempiensa murhasta holokaustissa.

Leffan jälkeen pidetyssä lyhyessä keskustelutilaisuudessa toimittaja, kääntäjä ja tietokirjailija Tapani Kärkkäinen avasi yleisölle elokuvan ulottuvuuksia sen hahmojen kautta. Tarkastelussa oli katolinen kirkko juutalaisten suojelijana toisen maailmansodan aikana, myytti kommunismin ja juutalaisuuden kytköksistä osana antisemitististä retoriikkaa sekä Puolan maaseudun asukkaiden rooli holokaustissa.

Katolisen teologian tutkija Petra Kuivalan puheenvuoro tarkasteli puolalaisuuden suhdetta katoliseen kirkkoon, herätti ajatuksia elokuvan symboliikasta ja nosti esiin ilmaan jätetyn kysymyksen siitä, voimmeko koskaan saavuttaa täydellistä sopua menneisyyden kanssa tai toisaalta täysin tuntea toista ihmistä tai Jumalaa.

Asiantuntijanäkökulmien jälkeen kuulimme eri uskontojen edustajien ajatuksia yleisön puolelta.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti ajatuksiaan jakaneille puhujille!

2020-01-17T09:45:58+02:00