/, Tapahtumat, Uutiset, Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaosto/Keskustelunavauksia USKOT-foorumin Uskonto ja taantuva tasa-arvo -seminaarissa

Keskustelunavauksia USKOT-foorumin Uskonto ja taantuva tasa-arvo -seminaarissa

Kuvassa USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio (vas.) sekä USKOT-foorumin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaoston jäsenet Gölten Bedretdin, Anja Toivola-Stambouli, Pia Jardi, Laura Maria Latikka ja Yvonne Westerlund

USKOT-foorumi järjesti tiistaina 26.11.2019 ”Uskonto ja taantuva tasa-arvo” -seminaarin Kirkon talon Mikael-salissa. Seminaarin johdantona kuultiin täsmäalustuksia konkreettisin esimerkein tasa-arvosta juutalaisesta, kristillisestä ja islamilaisesta näkökulmasta sekä tasa-arvoasiantuntijan kommentti perusoikeuksien toteutumiseen uskonnollisissa yhteisöissä.

Tilaisuuden moderaattorina toimi USKOT-foorumin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaoston puheenjohtaja Laura Maria Latikka sekä puhujina Yvonne Westerlund (USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Helsingin juutalainen seurakunta), Gölten Bedretdin (USKOT-foorumin hallituksen jäsen ja Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja), Pia Jardi (USKOT-foorumin varapuheenjohtaja), Meri-Anna Hintsala (teologian tohtori ja pappi) ja Minna Mannert (teologian maisteri ja pappi).

Alustusten jälkeen keskustelua jatkettiin pienryhmissä Learning Café -menetelmällä. Käsiteltävinä teemoina oli kulttuurin ja perinteiden vaikutukset naisten asemaan uskonnollisissa yhteisöissä; valtarakenteet, joita traditiot ylläpitävät; naisten johtajuus ja asiantuntijuus uskonnollisissa yhteisöissä sekä tasa-arvokysymysten käsittely eri uskonnollisissa yhteisöissä.

Kun ympäristö muuttuu ja yhteiskunnalliset tehtävät tasa-arvoistuvat, odottavat monet myös uskonnollisissa yhteisöissä muutosta. Tasa-arvokeskustelujen käyminen yhteisöissä ei kuitenkaan ole aina helppoa. Seminaarissa todettiin, että keskustelua tulisi käydä yhteisöjen omilla ehdoilla, ei ulkopuolelta moderoiden. Uskonnoista puhuminen ja niiden ymmärtäminen ei ole valtavirtaa Suomessa, jolloin ulkopuolinen ymmärrys asiasta on helposti vajavaista.

Koettiin, että seminaari oli tärkeä keskustelunavaus ja aiheen jatkokäsittelyyn nähtiin suuri tarve. Pohdittiin myös, kuka tasa-arvokeskustelun ”omistaa” ja kuinka tätä voisi kyseenalaistaa. USKOT-foorumin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjaosto jatkaa keskustelun edistämistä.

2020-01-17T12:27:19+02:00