/, Uskonnonopetusjaosto, Uutiset/Uskonnonopetusjaosto tapasi lapsiasiavaltuutetun

Uskonnonopetusjaosto tapasi lapsiasiavaltuutetun

USKOT-foorumin uskonnonopetusjaosto tapasi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen Helsingin juutalaisen yhteiskoulun tiloissa torstaina 23.1.2020. Tapaamisessa etsittiin ratkaisuja uskonnonopetuksen järjestämiseen sekä periaatetasolla että konkreettisesti.

Foorumia edustivat tapaamisessa uskonnonopetusjaoston puheenjohtaja Daniel Weintraub, jaoston jäsenet Pekka Iivonen, Sirpa Okulov, Milena Parland ja Osmo Vartiainen  sekä toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio ja viestintävastaava Miina Noroila. Mukana tapaamisessa oli myös juutalaisen päiväkodin Gan Jeladimin lastentarhanopettaja Rebecca Hasenson.

USKOT-foorumin uskonnonopetusjaostolla on moninainen asiantuntijuus vähemmistöuskontojen opetuksesta – paikalla oli tällä kertaa edustamassa juutalainen, kaksi ortodoksikristittyä ja katolilainen. Jaostoon kuuluu myös useita muslimeja eri taustoista.

Uskonnonopetusjaosto kannattaa lämpimästi, että uskontoja tunnettaisiin laajemmin. Keskustelussa nousi esiin, että käytännössä on erittäin vaikeaa löytää päteviä opettajia yhteisopetukseen. Vähemmistöt ovat nykyiseen malliin yleisesti tyytyväisiä, vaikka toimeenpano-ongelmia ilmeneekin. Uskontokulttuurillisilla seikoilla on tärkeä rooli oman uskonnon opetuksessa. Monet vähemmistöuskontoja edustavat lapset kokevat rasismia ja syrjintää. Uskonnontunti saattaa olla ainoa turvatila, jossa monisyinen vähemmistökokemus putoaa. Oman uskonnon opettaja on monelle vähemmistöuskonnon lapselle luottohenkilö, jolle voi puhua vaikeista asioista.

Yhtenä vaihtoehtona uskonnonopetuksen järjestämiseen on Itävallan malli, jossa useat opettajat eri uskontokunnista opettavat katsomusainetta yhdessä. Tällaisessa mallissa on tärkeää, että opettamassa olisi ainakin jokaisen opetukseen osallistuvan oppilaan oman uskonnon opettaja. Lapsi ei voi joutua vastaamaan opetuksen sisällöstä ja toimimaan oman uskontonsa asiantuntijana.

2020-02-04T13:31:16+02:00