//YK:n ihmisoikeusvaltuutettu tapasi suomalaisia kansalaisjärjestöjä

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu tapasi suomalaisia kansalaisjärjestöjä

 

USKOT-foorumi oli mukana tapaamassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bacheletia keskiviikkona 5.2.2020. Bachelet on Chilen entinen presidentti (2006-2010 ja 2014-2018), joka on tehnyt laaja-alaista ihmisoikeustyötä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien hyväksi uransa aikana. Presidenttikausiensa välissä Bachelet työskenteli tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta UN Womenin historian ensimmäisenä pääjohtajana. YK:n ihmisoikeusvaltuutettuna hän on toiminut syyskuusta 2018 alkaen.

Bachelet halusi tavata Suomen vierailunsa aikana ihmisoikeusasioissa toimivia kansalaisjärjestöjä ja kuulla heidän ajankohtaisia ajatuksiaan ihmisoikeustilanteesta Suomessa. Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OCHCR) pitää tärkeänä järjestöjen tapaamista muualla kuin viranomaisten tiloissa, joten OHCHR pyysi Ihmisoikeusliittoa järjestämään tapaamisen toimistollaan. Tapaamisessa oli mukana laaja kattaus suomalaisen järjestökentän toimijoita. Kansalaisjärjestöjen lisäksi Bachelet tapasi vierailunsa aikana mm. ulkoministeri Pekka Haaviston, pääministeri Sanna Marinin, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ja sisäministeri Maria Ohisalon.

USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio toi esiin uskonnollisten yhteisöjen näkökulmaa Bacheletille:
”Meistä on tärkeää keskustella aiheista, missä oikeus uskonnonvapauteen ja muut oikeudet ovat tai näyttävät olevan ristiriidassa, ja löytää eri näkökannat huomioon ottavia ratkaisuja. Uskonnot itsessään, oikein ymmärrettyinä, rakentavat yhteyttä ja rauhaa ja ovat hyvän puolella, yhdessä toisten toimijoiden kanssa. Meitä huolestuttaa islamofobian ja antisemitismin kasvu ympäri Eurooppaa. Siihen pitäisi pystyä puuttumaan paremmin. Viha johtaa tekoihin. Esimerkiksi lainsäädäntö, joka ottaisi huomioon sosiaalisen median, laahaa perässä todellisuuden haasteista.”

Michelle Bachelet.

Kuvat: Ida Tokola.

2020-02-06T12:36:32+02:00