//USKOT-foorumi tuomitsee Turun synagogaan ja katoliseen kirkkoon kohdistuneen ilkivallan

USKOT-foorumi tuomitsee Turun synagogaan ja katoliseen kirkkoon kohdistuneen ilkivallan

Turun synagogan sisäänkäynti töhrittiin holokaustin muistopäivänä maanantaina 27.1.2020 punaisella maalilla. Myös katolisen kirkon seiniä Turussa sotkettiin samoihin aikoihin. USKOT-foorumi tuomitsee teot selvästi ja kehottaa viranomaisia toimenpiteisiin.

Antisemitismin kasvusta on raportoitu uutisissa syksystä 2019 alkaen yhä enemmän. Ongelma on kansainvälinen ja yltää Suomeen asti. Turun synagogan tuhrimisen lisäksi Suomen juutalainen yhteisö on kokenut ilkivaltaa useaan otteeseen – näkyvimmin marraskuussa 2019 kristalliyön muistopäivänä, kun Helsingin juutalaisen seurakunnan ja Israelin suurlähetystön edustoja töhrittiin juutalaisvihamielisillä tarroilla. Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa synagogiin on tehty väkivaltaisia hyökkäyksiä ja niiden yrityksiä juutalaisten pyhinä päivinä.

Katolisen kirkon kohtaama ilkivalta osoittaa, että kyse on antisemitismin lisäksi myös laajemmasta eri uskontoihin kohdistuvasta vihamielisestä ilmapiiristä. Uskonnollisten yhteisöjen tilat ovat olleet toistuvan ilkivallan kohteina eri puolilla Suomea. Niin moskeijat, buddhalaiset temppelit kuin kirkotkin kohtaavat ilkivaltaa.

Ilkivallasta ja digiaikana vellovasta vihapuheesta voi olla lyhyt matka vakaviin viharikoksiin. Vihapuheen normalisoituminen on pysäytettävä. Vihanilmaukset tulee tuomita yksiselitteisesti niiden kaikissa muodoissa, ja viranomaisten tulee puuttua vihanilmauksiin aktiivisesti.

USKOT-foorumi oli mukana osoittamassa solidaarisuutta Turun synagogalla torstaina 30.1.2020 järjestetyssä tuenilmauksessa. Tuenilmauksen järjestivät Turun seudun ekumeeninen piiri, Turun arkkihiippakunta, Turun tuomiokirkkoseurakunta ja We see you -kampanja. Tilaisuudessa kukitettiin Turun synagogan aita.

2020-02-06T14:06:25+02:00