//Poikkeustila koronavirustilanteen vuoksi – uskonnollisten yhteisöjen tilat tulisi sulkea

Poikkeustila koronavirustilanteen vuoksi – uskonnollisten yhteisöjen tilat tulisi sulkea

Hallitus ja tasavallan presidentti totesivat maanantaina 16. maaliskuuta 2020 Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi lisätoimenpiteitä väestön suojaamiseksi. Linjaukset ovat voimassa 13.4. asti. Linjauksen johdosta muun muassa koulut, museot, kirjastot ja harrastustilat suljetaan. Myös uskonnollisia yhteisöjä suositellaan sulkemaan toimitilansa.

USKOT-foorumi on muistuttanut kaikkia sen piirissä toimivia tahoja suosituksesta pitää uskonnolliset tilat suljettuina 13.4. saakka.

Kristilliset kirkkokunnat ovat antaneet kattavia ohjeistuksia ja noudattavat niitä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko toimittaa jumalanpalvelukset ja hartaukset verkossa sekä tarjoaa keskusteluapua puhelimitse ja verkossa.

Helsingin juutalainen seurakunta on laatinut ohjeistuksen tilanteeseen ja se on annettu seurakunnan jäsenille suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja hepreaksi. Esimerkiksi seurakuntakeskus suljetaan, jumalanpalvelukset perutaan ja myöskään arkirukouksia ei järjestetä. Crisis Management -ryhmiä on aktivoitu.

Suomen Islamilaisen Neuvoston mukaan monet moskeijat ovat päättäneet olla kiinni suositusten mukaan. Muun muassa Helsingissä toimiva Suomen Islamilainen Yhdyskunta ja Turun Islamilainen Yhdyskunta pitävät moskeijat ja tilat suljettuina 13.4. saakka. Lisäksi myös monet muut islamilaiset yhteisöt päättävät uskonnollisten tilojen sulkemisesta.

Nyt on hyvä aika jakaa toimivia käytäntöjä, miten uskonnollisia tilaisuuksia voi järjestää ja uskontoa voi harjoittaa poikkeusaikana. USKOT-foorumiin voi olla yhteydessä sähköpostitse info(at)uskot.fi. Jaamme tietoa aiheesta somekanavillamme tulevien viikkojen aikana.

Lisäys:
Oikeusministeriön ohjeistus 18.3.

”Rajoitus ei koske julkisyhteisöjen järjestämiä virallisia tilaisuuksia eikä uskonnollisten yhdyskuntien tunnusomaiseen toimintaan kuuluvia tilaisuuksia, jotka järjestetään julkista uskonnonharjoitusta varten yhdyskunnan omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.

Julkisyhteisöt ovat kuitenkin jo nyt oma-aloitteisesti rajoittaneet voimakkaasti tilaisuuksien järjestämistä. Uskonnolliset yhdyskunnat vastaavat itse linjauksen noudattamisesta.

 

2020-03-19T09:31:32+02:00