//Uskonnolliset yhteisöt varautuvat lisääntyviin hautauksiin

Uskonnolliset yhteisöt varautuvat lisääntyviin hautauksiin

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautaustoimi on varautunut mahdollisesti lisääntyviin hautausmääriin koronavirustilanteen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Suomen juutalaisyhteisö on selvittänyt hautauskäytäntöjensä riittävyyttä nykyisessä tilanteessa. ”Toivotaan ettei tule missään vaiheessa tarvetta kapasiteetin lisäykselle”, kommentoi USKOT-foorumin ja Suomen Juutalaisten Seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. ”Olemme olleet yhteydessä THL:ään ja varmistaneet vainajan hautaustoimenpiteisiin liittyvän mahdollisen tartuntariskin. Juutalaisen hautausyhdistyksen heille ilmoittamat suojaustoimet ovat riittävät.”

Myös muslimiyhteisöt ovat varautuneet mahdollisiin muutoksiin hautaustoimessa. THL:n ohjeen perusteella vainajan peruskäsittelyssä kosketusvarotoimet ovat tällä hetkellä riittävät, joten ei ole estettä pestä ja kääriä vainajaa islamilaisen rituaalin mukaisesti. Käytännössä HUS:n sairaalahoidossa ei ole kuitenkaan enää annettu pestä vainajia kuolinsyystä riippumatta.

”On olemassa uskonnollisia ohjeita myös niissä tapauksissa, joissa terveysviranomaiset kieltävät pesun tartuntavaaran takia. Kuiva rituaalipesu on vaihtoehto tarvittaessa”, kertoo USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar. ”Islamilainen hautajaisrukous puolestaan on poikkeusoloissa suoritettava hautausmaalla etenkin, kun moskeijoista suurin osa on kiinni.”

Näillä näkymin kriittinen tekijä ei välttämättä ole vainajien määrän lisääntyminen vaan työkykyisen henkilöstön riittävyys sairastumisten ja karanteenien vuoksi. Tilanne voi muuttua epidemian edetessä, ja USKOT-foorumi toimii tiedonvälittäjänä eri uskonnollisten yhteisöjen välillä.

 

 

2020-03-30T07:39:00+03:00