//USKOT-foorumi varautunut uskonnollisia yhteisöjä koskeviin kriiseihin

USKOT-foorumi varautunut uskonnollisia yhteisöjä koskeviin kriiseihin

USKOT-foorumi on tehnyt kriisiviestintäsuunnitelman uskonnollisia yhteisöjä koskeviin kriiseihin varautumiseksi. Uskonnolliset yhteisöt voivat kohdata monenlaisia kriisejä – esimerkiksi uskontoja vastaan tai uskonnollisia motiiveja väärinkäyttäen tehtyjä terrori-iskuja, ilkivaltaa uskonnollisia yhteisöjä kohtaan sekä muita yhteiskunnallisia kriisejä, jotka vaativat moniuskonnollista sielunhoitoa. USKOT-foorumilla on valmius vastata erilaisiin kriiseihin, tiedottaa uskonnollisia johtajia ja heidän kauttaan jäsenistöä sekä kutsua heitä kokoon.

Uskonnollisten yhteisöjen kriisiyhteistyötä on tehty koko USKOT-foorumin 10-vuotisen historian ajan. Yhdessä on muun muassa tuomittu väkivallan tekoja, järjestetty yhteisiä rauhankävelyitä kriisin keskellä sekä tarjottu lohtua pandemian keskellä. Erityisen onnistuneena esimerkkinä uskontojen yhteisestä kriisiviestinnästä voi mainita Turun vuoden 2017 puukkoiskuun reagoinnin. Turun tapahtumien jälkeen sekä Turkuun että Helsinkiin saatiin koottua lyhyellä varoitusajalla runsaasti eri uskontojen edustajia ja johtohahmoja näyttämään solidaarisuutta ja yhdessä tuomitsemaan kaikenlainen uskontojen nimissä tehty väkivalta.

Kriisiyhteistyöverkostot ovat siis jo olemassa pidemmältä ajalta. Suunnitelman tarkoituksena on koota yhteen tärkeimmät yhteystiedot, määritellä toimet ja kanavat eri kriiseissä sekä tarkentaa vastuualueita Foorumin sisäisessä kriisiviestinnässä. Myös viranomaisiin ollaan tiiviisti yhteyksissä kriisivalmiuksista tiedottamiseksi. Nopea reagointi on tärkeää heti kriisin alkumetreiltä, joten yhteyksien on oltava kunnossa jo ennen kuin odottamattomia käänteitä tapahtuu. Rauhaa, luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan perusarjessa – tällöin kriisitilanteessakin voidaan toimia tehokkaasti.

 

2021-08-04T07:32:17+03:00