/, Uutiset/Uskontojen rauhankävelyt kolmessa kaupungissa korostivat ilmastotekojen tärkeyttä rauhantyössä

Uskontojen rauhankävelyt kolmessa kaupungissa korostivat ilmastotekojen tärkeyttä rauhantyössä

Uskontojen rauhankävelyllä kokoonnuttiin jälleen 23. syyskuuta yhteen keskelle kaupunkia osoittamaan, että erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa rinnakkain ja luoda turvallisuutta yhteiskuntaamme.

USKOT-foorumi järjesti rauhankävelyn jo kuudetta kertaa. Kävely järjestettiin ensimmäistä kertaa kolmessa kaupungissa samaan aikaan Foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi: Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Tapahtumat olivat osa Suomen YK-Nuorten koordinoimaa Nuorten rauhanviikkoa.

Kävelyjen yhdistävänä teemana oli ilmastoteot – ympäristön ja luonnon kunnioittaminen on kaikkia uskontoja yhdistävä tekijä, ja ilmastonmuutoksen torjuminen on kaikkien yhteinen asia. Erityisesti nuoret ovat aktiivisia ilmaston puolestapuhujia. YK-Nuorten edustajat Camilla Ojala ja Karoliina Vaakanainen toivat esiin, että nuoria ei pidä ainoastaan kuunnella, vaan antaa heille aktiivisia osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Tämä pätee niin poliittiseen päätöksentekoon kuin uskontojen yhteistyöhönkin.

”Uskontojen yhteistyö rakentaa toivoa paremmasta huomisesta, sovinnosta ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta. Ilmastonmuutoksessakin on kyse oikeudenmukaisuudesta, myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Siksi on tärkeää, että USKOT-foorumi ja YK-nuoret järjestivät uskontojen rauhankävelyt tänä vuonna yhdessä” totesi USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, piispa Kaisamari Hintikka.

Myös Helsingin kävelyllä puhunut kansanedustaja Suldaan Said Ahmed korosti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden olevan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä keskeistä. Kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia vaikuttaa. Ilmastokriisin keskellä tulee huomioida erityisesti ne, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein heikoimmassa asemassa ja kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista eniten.

Kaikilla rauhankävelyillä oli puhujina eri uskontojen edustajia, nuoria aktiiveja sekä poliittisia päättäjiä. Turussa puheenvuoron pitivät muun muassa USKOT-foorumin entinen puheenjohtaja, piispa emeritus Kaarlo Kalliala sekä apulaispormestari Ville Valkonen. Oulussa puhujina olivat mm. imaami Abdul Mannan sekä Shahnaz Mikkonen Bahá’í-yhteisöstä.

Kävelyt keräsivät kolmessa kaupungissa yhteen hyvän määrän eri uskontojen edustajia: Helsingissä n. 70, Turussa n. 30 ja Oulussa n. 30 kävelijää. Kävelijöitä löytyi laajasti eri katsomuksista: muun muassa eri kristityistä kirkoista, muslimeista, juutalaisista, buddhalaisista, mormoneista, bahá’i-yhteisöstä sekä uskonnottomista.

Helsingin kävelyn lopuksi jaettiin Metsien Suomen sponsoroimia puunsiemenkiekkoja. Siemenkiekko antaa jokaiselle mahdollisuuden ilmastotyöhön. Istutettu puuntaimi sitoo täysikasvuiseksi kasvaessaan ilmakehästä hiilidioksidia yhtä paljon kuin 5000 kilometrin ajo tavallisella perheautolla tuottaa.

 

2021-09-24T06:28:12+03:00