/, Uutiset/USKOT-foorumi 10 vuotta: Uskonnot yhdessä yhteiskuntarauhan puolesta

USKOT-foorumi 10 vuotta: Uskonnot yhdessä yhteiskuntarauhan puolesta

”Uskonnolliset toimijat ovat aina olleet edelläkävijöitä diplomatiassa ja rauhantyössä”, totesi Religions for Peace -järjestön pääsihteeri, professori Azza Karam USKOT-foorumin Usko, toivo ja rauha -10-vuotisjuhlaseminaarissa. Uskontojen yhteistyöjärjestön kymmenvuotista taivalta juhlistettiin keskustelemalla uskonnoista ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen ja yhteiskuntarauhan edistäjänä.

USKOT-foorumin taustatarina ulottuu vuosituhannen vaihteeseen. Presidentti Tarja Halosen aloite johti aluksi eri uskontojen edustajien säännöllisiin keskinäisiin tapaamisiin 9/11-iskujen jälkimainingeissa. Tapaamisten seurauksena syntyi uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi kymmenen vuotta sitten. Foorumi edistää yhteiskuntarauhaa ja suomalaisten uskontolukutaitoa lisäämällä uskontojen välistä vuoropuhelua. USKOT-foorumi edustaa useita uskontoja ja niiden eri suuntauksia: kristinuskoa, islamia, juutalaisuutta, buddhalaisuutta ja mormoneja.

Seminaarin avasi USKOT-foorumin puheenjohtaja Pia Jardi. Jardi korosti, että on tärkeää näyttää USKOT-foorumina päättäjille, että myös uskonnolliset yhteisöt ovat aktiivisia yhteiskunnallisia toimijoita, jotka toimivat yhteisistä arvoista käsin. Jardi kiitti erikseen USKOT-foorumin perustajia sekä hallituksen ja jaostojen jäseniä heidän tarjoamastaan asiantuntemuksesta. Yhteistyö ei ole ainoastaan organisaatioiden ja uskontojen välistä, vaan Foorumin kautta on muodostunut lämpimiä ystävyyssuhteita.

Tapahtuman pääpuhuja Azza Karam painotti puheessaan uskontojen roolia ihmisoikeustyössä sekä yhdenvertaisuuden tärkeyttä uskontojen yhteistyössä. Uskontojen on oltava samalla viivalla, väistämättömistä kokoeroista huolimatta. Helsingin yliopiston apulaisprofessori Mulki Al-Sharmani kommentoi Karamin puheenvuoroa. Al-Sharmani painotti puheessaan uskontolukutaidon tärkeyttä. Uskonnon merkitystä ei pidä yhteiskunnassa yli- eikä aliarvioida. Uskontolukutaidolla osaamme asettaa uskontoihin liittyvät asiat oikeisiin yhteyksiinsä ja mittasuhteisiinsa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen korosti niin ikään, että uskontolukutaito tulisi nähdä yhtä tärkeänä kansalaistaitona kuin medialukutaito. Uskontoasiat ovat ministeri Kurvisen vastuulla valtioneuvostossa. Ministeri kiitti uskonnollisia yhteisöjä tärkeästä yhteistyöstä ja tiedonvälittämisestä pandemian aikana.

Yliopisto-opettaja Pekka Lindqvist Åbo Akademista puhui uskontokeskeisestä uskontojen välisestä yhteistyöstä. Hän korosti puheenvuorossaan teologista näkökulmaa erityisesti juutalais-kristillisestä uskontodialogista.

Seminaari päättyi eri uskontojen edustajien paneeliin. Imaami Anas Hajjar (Suomen Islamilainen Neuvosto), tiedottaja Timo Koponen (Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko), kirkkoherra Laura Maria Latikka (Suomen evankelis-luterilainen kirkko), zen-opettaja Timo Teräväinen (Suomen Buddhalainen Unioni) ja USKOT-foorumin varapuheenjohtaja Yvonne Westerlund (Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto) kertoivat vuorotellen oman uskontonsa näkökulmia uskonnoista rauhan ja ihmisoikeuksien edistäjinä. Valtavasta aiheesta riittää keskusteltava seuraavaksikin kymmeneksi vuodeksi, mutta selvää oli, että ihmisoikeuksien toteutuminen on uskontojen yhteinen päämäärä.

Juhla jatkui illalla rennommissa merkeissä musiikin ja juhlapuheiden merkeissä. Muistoja matkan varrelta kertoivat USKOT-foorumin entinen hallituksen jäsen Isra Lehtinen, ensimmäinen toiminnanjohtaja Anja Toivola-Stambouli sekä ensimmäinen puheenjohtaja Jan Edström. USKOT-foorumin puheenjohtaja Pia Jardi vastaanotti onnittelupuheet Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta, arkkipiispa Tapio Luomalta, Fokus ry:lta sekä Al Amana Centrestä, Omanista. Musiikista vastasi syyrialaista ja juutalaista musiikkia soittava Middle East Co. -yhtye.

Katso tallenne seminaarista TÄÄLLÄ

 

2021-10-28T09:00:07+03:00