/, Uutiset, Viestintäjaosto/”Parhaat muistot syntyvät hetkistä” – Uskon hetkiin -somekampanja näyttää uskon monia muotoja

”Parhaat muistot syntyvät hetkistä” – Uskon hetkiin -somekampanja näyttää uskon monia muotoja

USKOT-foorumin Uskon hetkiin -kampanjassa kuvataan eri uskontokuntiin kuuluvien tunnettujen henkilöiden itse valitsemia rituaaleja liittyen heille tärkeisiin hetkiin – hetkiin, joissa usko muuttuu merkitykselliseksi muistoksi. Kampanjan tavoitteena on laajentaa representaatiota uskonnoista suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa uskonnot esitetään usein negatiivisessa valossa.

Muusikko Uniikille ikimuistoisinta on viettää vuosittain Pesahia eli juutalaista pääsiäistä suvun kesken, yhteisen illallisen ja pääsiäistarinan äärellä. Muusikko ja kirjailija Linda-Maria Roineelle eli Mercedekselle pysäyttävin oli hetki, jolloin vaikean elämäntilanteen keskellä uni Jeesuksesta herätteli omaa horjunutta uskoa. Yhteiskunnallinen vaikuttaja Gurmann Sainille tärkeimpiä ovat päivittäiset aamurituaalit, jolloin hän meditoi ja koristelee kehoaan Krishnan temppeliä kuvaavalla Tilakalla. Aktivisti ja taiteilija Nahla Hewidylle merkittävintä on ollut Ramadan Radion perustaminen kolmen viikon varoitusajalla yhdessä muiden nuorten muslimien kanssa.

Kampanja on toteutettu osana valtioneuvoston rasismin vastaisen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman toimeenpanoa. USKOT-foorumin viestintävastaava Miina Noroila valaisee kampanjan taustoja: ”Uskonnot näytetään uutisissa usein väkivallan tekojen ja vastakkainasettelujen kautta. Tämä on vääristynyt ja epäoikeudenmukainen kuva, joka lisää uskonnollisten ihmisten kokemaa rasismia ja syrjintää heidän jokapäiväisessä elämässään. On tärkeää tehdä näkyväksi, että uskonto on monelle voimavara ja ihan tavallinen asia monimuotoisessa yhteiskunnassamme.”

Usko on hyvin yksilöllistä. Se voi olla suurta, näyttävää ja juhlallista, tai pientä, hienovaraista ja arkipäiväistä. Kampanja kuvaa uskonhetkiä hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta. Se sisältää myös yleismaailmallisen ajatuksen siitä, kuinka tärkeää on huomata hetken merkitys. Näin kampanja pyrkii puhuttelemaan laajaa yleisöä vakaumuksesta riippumatta.

Vakaumuksesta riippumatta uskontoon liittyy erilaisia traditioita ja rituaaleja, joiden kautta usko ja siihen liittyvät merkitykset konkretisoituvat. Vaikka uskontokuntien traditiot voivat näyttäytyä ulkopuolisille erilaisina ja jopa vieraina, niiden taustalla on useimmiten samanlaisia tunteita, odotuksia ja toiveita. Toisaalta hyvinkin arkipäiväisillä tavoilla voi olla ihmiselle rituaalimainen merkitys.

Rituaalit ovat tapa valmistautua merkitykselliseen hetkeen. Niillä luodaan yhteyttä, osoitetaan kunnioitusta ja vaalitaan yhteisöllisyyttä.

Kampanja on toteutettu osana valtioneuvoston rasismin vastaisen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman toimeenpanoa.

Tutustu Uniikin, Mercedeksen, Gurmannin ja Nahlan tarinoihin:

 

Kampanjan tuotanto: Valovirta, Metropolia Ammattikorkeakoulu

 

2021-11-25T13:15:53+02:00