/, Uutiset/Stereotypioita ei tule vahvistaa teatteritaiteessa

Stereotypioita ei tule vahvistaa teatteritaiteessa


Charles Dickensin klassikkokertomus Joulutarina sai ensi-iltansa Åbo Svenska Teaterissa 16. marraskuuta 2022. Hufvudstadsbladet (23.11.2022) uutisoi näytelmän esittäneen kertomuksen saiturin Ebenezer Scroogen koukkunenäisenä, mikä on klassinen elementti perinteisissä juutalaisvastaisissa karikatyyreissä. Alkuperäisteoksessa Scroogen nenää ei kuvata sellaisena.  Hufvudstadsbladetin mukaan teatterinjohtaja Jukka Aaltonen vetoaa taiteilijan vapauteen tuottaa alkuperäisteoksesta poikkeavaa sisältöä. Hänen mukaansa Scroogen hahmo ei ole juutalainen ja tarina on kristillinen. Siksi hän ei pidä tulkintaa antisemitistisenä.

Koukkunokkainen, rikas ja ahne päähenkilö ei ole aiheena ongelmaton. Vaikka hahmoa ei varsinaisesti juutalaisena esitelläkään, nämä piirteet ovat selviä viittauksia juutalaisiin liitettyihin ennakkoluuloihin. Juutalaisvastaisuudella on Euroopassa useita vuosisatoja pitkä historia, joka näyttäytyy monin tavoin perinteisessä kulttuurissa, kirjallisuudessa ja kuvataiteessa. Juutalaisia on pitkään epäinhimillistetty erilaisilla keksityillä fyysisillä piirteillä, joista koukkunenäisyys on tunnetuimpia. Näitä samoja aiheita näkee vielä nykyajankin juutalaisvastaisessa propagandassa. Ruotsinkielinen Bilders Makt -sivusto sisältää runsaasti tietoa kuvallisen kulttuurin tyypillisistä rasistisista stereotypioista. Suomeksi antisemitismin historiasta on kirjoitettu laaja yleisteos Antisemitismin musta kirja (2008).

USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio kirjoitti vastineen (HBL 24.11.2022), jossa kehotetaan varomaan kaikkiin haavoittuviin kansanryhmiin kohdistuvia stereotypioita. Antisemitistiset stereotypiat, kuten romaneihin tai afrikkalaisiin kohdistuvat ennakkoluulot, ovat osa eurooppalaista kristillistä kulttuuriperintöämme, joka meidän on tunnistettava. Teatteri taidemuotona voi ainutlaatuisella tavalla edistää ymmärrystä eri etnisten ryhmien ja uskontojen välillä. Joidenkin Charles Dickensin tekstien ja antisemitististen kuvausten ongelmasta on käyty keskusteluja jo vuosikymmeniä. On monia klassikoita, jotka kuvaavat juutalaisia tai muita vähemmistöjä halventavalla tavalla. Teatteritaiteen on seurattava aikaansa ja huomioitava yhdenvertaisuus, rasisminvastaisuus sekä uskontolukutaito näiden kulttuurituotteiden ongelmallisten piirteiden käsittelyssä.

USKOT-foorumi kiittää Hufvudstadsbladetia tärkeän aiheen esiintuomisesta. Stereotypioita tulee haastaa, missä ikinä niitä esiintyykään.

2022-12-01T09:30:17+02:00