/, Uutiset/Yhteisymmärrysviikon Uskonnonvapaus 100 -paneelissa kuultiin poliitikkoja eri katsomuksista

Yhteisymmärrysviikon Uskonnonvapaus 100 -paneelissa kuultiin poliitikkoja eri katsomuksista

Satavuotiasta uskonnonvapauslakia ja YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon alkua juhlittiin 30.1.2023 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. 

Uskonnonvapaus 100 vuotta – Missä mennään nyt? -paneelissa poliitikot pohtivat, että uskonnonvapauden toteutuminen vaatii parempaa uskontolukutaitoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Voisimme ottaa maailmalta oppia siitä, kuinka laajasti eri uskonnot ja katsomukset saavat olla esillä ja osana arkipäiväistä elämää.

Panelistit Eva Biaudet (rkp, ei kuulu uskonnolliseen yhteisöön), Suldaan Said Ahmed (vas, muslimi), Gurmann Saini (vihr, hindu) ja Erkki Tuomioja (sdp, uskonnoton) puhuivat omista katsomuksistaan käsin. Keskustelussa todettiin, että meillä kaikilla on erilaisia identiteettejä – olivat ne uskonnollisia tai eivät – ja meillä on oikeus tuoda ne näkyväksi. Se, missä ja miten on kasvanut, muokkaa käsitystämme normaaliudesta ja tavallisuudesta. Se, mikä on toisessa omasta mielestä todella näkyvää ja merkittävää, voi olla hänelle tuiki tavallista ja jopa näkymätöntä. On tärkeää, että erilaisista uskonnoista ja katsomuksista uskalletaan puhua erilaisten todellisuuksien ymmärtämiseksi ja polarisaation estämiseksi. Kaikkia panelisteja ja kuulijoita yhdisti ajatus siitä, että uskonnon tai uskonnottomuuten väärinkäyttö on ehdottoman tuomittavaa.

Panelistit visioivat, että kymmenen vuoden päästä uskonnonvapaus on lainsäädännön tasolla yhä laajempaa ja käytännön tasolla kaikkien ymmärtämää. Nuoret ovat aktiivisia suunnannäyttäjiä uskontodialogissa ja uskontoihin liittyvissä asioissa. Näkyvästi uskovaisena eläminen on yhä normaalimpi asia julkisessa tilassa. Kaikilla uskonnollisilla yhdyskunnilla tulisi olla mahdollisuus yhdenvertaisempaan rahankeruuseen.

Tilaisuuden avasi USKOT-foorumin hallituksen jäsen, anglikaanikristitty Tuomas Mäkipää alustuksella uskonnonvapaudesta. Paneelia moderoi Nahla Hewidy (Helsingin kaupunginkirjasto). Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä USKOT-foorumi, Pasilan kirjaston Kulttuurinen moninaisuus ja kirjastot läntisellä alueella -hanke ja Helsingin Keskustakirjasto Oodi.

YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla. Vuositeemana vuonna 2023 on Edistänkö rauhaa? Suomessa Yhteisymmärrysviikkoa on vietetty vuodesta 2011 lähtien. Kansainvälistä viikkoa koordinoi Suomessa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Nahla Hewidy, Erkki Tuomioja, Suldaan Said Ahmed, Tuomas Mäkipää (takana), Gurmann Saini ja Eva Biaudet.

 

2023-03-01T12:47:16+02:00