/, Uutiset/USKOT-foorumi tuomitsee poliittisen väkivallan ja uskontoihin kohdistuvan vihapuheen

USKOT-foorumi tuomitsee poliittisen väkivallan ja uskontoihin kohdistuvan vihapuheen

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin lauantaina 25.3.2023 Itäkeskuksessa, Helsingissä. Hyökkääjä löi ja työnsi Zyskowiczia ja uhkasi työntää tämän metron alle. Hyökkääjä huusi samalla juutalaisvastaisia solvauksia juutalaiselle Zyskowiczille.

”Uskontojen yhteistyöjärjestönä osoitamme huolemme poliittisesta väkivallasta ja uskonnolliseen identiteettiin kohdistuvan vihan käyttämisestä sen oikeutuksena. Demokraattisessa yhteiskunnassa kaikilla kansalaisilla tulee olla vapaus elää ja toimia poliittisesti ilman väkivallan uhkaa”, sanoo USKOT-foorumin puheenjohtaja isä Heikki Huttunen.

Poliisi selvittää liittyykö rikokseen viharikoksen piirteitä. Vihapuhe ja viharikokset ovat yleisesti nousussa Suomessa. Suomen lainsäädäntö ei määrittele viharikosta, mutta se toimii rangaistuksen koventamisperusteena. Ratkaisevaa viharikoksen määrittelyssä on teon motiivi. Poliisin tietoon vuonna 2021 tuli 1026 epäiltyä viharikostapausta, joista ylivoimainen enemmistö kohdistui etniseen tai kansalliseen taustaan (68,8 %) (Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2021). Uskonnolliseen taustaan kohdistuvat viharikokset olivat toiseksi yleisin viharikollisuuden muoto 13 prosenttiyksiköllä. Moniperusteisena ilmiönä viharikos voi kohdistua samanaikaisesti useisiin eri ominaisuuksiin, kuten esimerkiksi uhrin etnisyyteen ja uskonnollisuuteen.

”Juutalainen yhteisö Suomessa on kohdannut viime vuosina synagogien vihamielistä töhrintää. Ilkivallasta ja verkossa esiintyvästä vihapuheesta voi olla lyhyt matka vakaviin viharikoksiin. Vihapuheen normalisoituminen on pysäytettävä. Vihanilmaukset tulee tuomita yksiselitteisesti niiden kaikissa muodoissa, ja viranomaisten tulee puuttua vihanilmauksiin aktiivisesti”, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio lisää.

USKOT-foorumi on mukana Oikeusministeriön Osaavat-hankkeessa, jonka tavoitteena on tehostaa viharikosten ja häirinnän vastaista työtä kehittämällä eri alojen ammattilaisten osaamista. Hankkeessa muun muassa selvitetään viharikosten ja syrjinnän vastaisen työn osaamiskeskuksen perustamista ja testataan keskuksen mahdollisia toimintoja. Yksi näistä toiminnoista on verkoston perustaminen, jonka kautta viharikosten vastaisen toiminnan koordinointi helpottuu.

 

2023-03-27T10:22:31+03:00