//Rabita auttaa Suomeen muuttaneita työn- ja asunnonhaussa

Rabita auttaa Suomeen muuttaneita työn- ja asunnonhaussa

USKOT-foorumi jatkaa vuonna 2023 aloitettua islamilaisten yhdyskuntien edustajien tapaamista. Varapuheenjohtaja Gölten Bedretdin, toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio sekä järjestökoordinaattori Elina Iskala tapasivat Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa Rabita-yhteisössä puheenjohtaja Mohammed Adilin sekä Mohammed Alschaarin. Keskustan sisäpihan suojassa sijaitseva Rabita on Suomen toiseksi vanhin islamilainen yhdyskunta. Se on perustettu vuonna 1987 ja jäseniä on noin 4500.

Yhdyskunnalla on paljon toimintaa ja moskeija on auki päivittäin rukoushetkiä varten. Viikonloppuisin Rabitassa järjestetään Koraanin opetusta mm. arabin, somalin ja suomen kielellä sekä islamilaisia vihkimisiä. Lisäksi Rabita tukee Suomeen muuttaneita henkilöitä työn- ja asunnonhaussa. Jäsenet tulevat hyvin moninaisista kieli- ja kulttuuritaustoista, joten saarnoja kuulee myös englannin, suomen ja arabian kielellä. Vierailijoita Rabitaan tulee vuosittain noin 700 kouluista, yliopistoista sekä eri uskontoyhteisöistä. Rabita järjestää vuosittaisen suuren Eid-juhlan Hakaniemessä Arena Centerin tiloissa. Kevään aikana suunnitelmissa on myös järjestää avoimen ovien päivä, jolloin kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan yhdyskunnan tiloihin ja toimintaan.

Nelivuotisen puheenjohtajakauden kolmatta vuotta istuva Adil kertoi pienten resurssien tuovat haasteita toiminnan järjestämisessä ja ylläpitämisessä. Tilat käyvät ahtaiksi etenkin perjantaisin, kun moni tulee moskeijaan perjantairukoukseen. Toiminnan järjestäminen perustuu suurilta osin vapaaehtoisuuteen ja jäsenmaksukin on vapaaehtoinen.

Alschaar ja Adil keskustelivat Foorumin edustajien kanssa myös imaamikoulutuksesta ja sen saatavuudesta Suomessa. Tällä hetkellä koulutusta varten tulee lähteä ulkomaille opiskelemaan, sillä Suomessa tai suomalaisilla koulutuksentarjoajilla ei ole opetusta tai yhteistyötahoja imaamien kouluttamiseksi. On tärkeää, että imaameiksi haluaville tarjotaan laadukasta ja oikeaa opetusta, sillä heidän puoleen usein käännytään uskontoon ja elämään liittyvissä kysymyksissä.

2024-01-15T11:11:40+02:00