/, Uutiset/USKOT-foorumi tuomitsee Vantaan As-Salam-moskeijaan kohdistuneen vahingonteon

USKOT-foorumi tuomitsee Vantaan As-Salam-moskeijaan kohdistuneen vahingonteon

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi ilmaisee järkytyksensä 28.3. Vantaalla As-Salam moskeijaan kohdistuneen vahingonteon vuoksi. Imaami Sharmarke Said Aw-Mussen mukaan varhain keskiviikkoaamuna islamilaisen yhdyskunnan moskeijan lasiovi rikottiin ja sisään heitettiin jotain, joka aiheutti tulipalon. Palo oli saatu sammutettua ennen pelastuslaitoksen saapumista ja henkilövahingoilta oli vältytty. Poliisi tutkii asiaa.

USKOT-foorumin puheenjohtaja isä Heikki Huttunen pitää väkivaltaa erittäin loukkaavana. ”Tämä on huolestuttava merkki kasvavasta islaminvastaisuudesta. Tapaus ei loukkaa vain tiettyyn uskontokuntaan kuuluvia, vaan suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja perusoikeuksiin kuuluvaa uskonnonvapautta. Uskonnonharjoittamiselle täytyy pystyä takaamaan rauha.”

Foorumi ilmaisee suuren huolensa moskeijaan kohdistuneen polttoyrityksen takana olevasta mahdollisesta vihamotiivista. Viharikokset ja vihanilmaukset muslimeita kohtaan lisäävät turvattomuuden tunnetta ja vaikuttavat muslimien elämään kaikkialla Suomessa.

Foorumin edustamien kuuden uskonnon jäsenyhteisöt pitävät tärkeänä, että jokaisen uskonnollisen yhteisön vapaus uskontonsa harjoittamiseen taataan ja kaikkia uskonnollisia yhteisöjä ja niiden pyhiä tiloja kunnioitetaan.

USKOT-foorumi vetoaakin viranomaisiin, jotta moskeijoiden turvallisuus varmistetaan ja muslimeille taataan näin vapaus harjoittaa uskontoaan. Tämä tarkoittaa myös yhteisöjen taloudellista tukemista. Tällä hetkellä monet islamilaiset yhteisöt toimivat pienillä taloudellisilla resursseilla eikä turvatoimiin usein ole lainkaan rahoitusta.

USKOT-foorumi valmistelee parasta aikaa selvitystä Islam Suomessa. Se on ajantasainen, muslimilähtöinen kartoitus siitä, millaisia Suomen muslimikentän yhdyskunnat ovat. Selvityksessä kysytään myös muslimien kokemaa syrjintää ja häirintää.

”Vihaa ja rasismia torjutaan lisäämällä tietoa ja uskontolukutaitoa ja vaikuttamalla ihmisten asenteisiin. On tärkeää tuomita kaikenlainen syrjivä ja uskonnonharjoittajia negatiivisesti leimaava toiminta”, toteaa USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio. ”USKOT-foorumi pyrkii yhteiskuntarauhan vahvistamiseen uskontojen välisen yhteistyön avulla. Kaikenlainen uhkailu ja väkivalta on tuomittava yhteisesti. Vihatekojen ennaltaehkäiseminen on kaikkien uskontojen edustajien, viranomaisten sekä päättäjien yhteinen asia. Kenenkään ei tule joutua pelkäämään, saati kokemaan väkivallan uhkaa. Kaikkien uskontokuntien ja kaikkien ihmisten eri etnisistä taustoista tulisi voida elää rauhassa.”

 

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin hallitus:

Isä Heikki Huttunen, USKOT-foorumin puheenjohtaja, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Suomen ortodoksinen kirkko

Gölten Bedretdin, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja

Yvonne Westerlund, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto

Timo Koponen, USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko

Irma Rinne, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen Buddhalainen Unioni

Laura Huovinen, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Gurmann Saini, USKOT-foorumin hallituksen jäsen, Suomen Hindufoorumi

Katri Kuusikallio, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja

2024-03-28T18:11:01+02:00