USKOT-foorumi järjesti jatko-osan keväällä 2024 pidetylle ihmisarvo on loukkaamaton –seminaarille. Seminaarin tarkoituksena oli luoda vuoropuhelua uskonnollisten yhteisöjen ja sateenkaari-ihmisten välille. Tilaisuudessa kuultiin hienoja puheenvuoroja ja tunnelma oli keskusteleva. Ihmisarvo on loukkaamaton II -seminaari pidettiin 26.11.2024 Helsingissä Suomen Islam-seurakunnan salissa.
Seminaarin puheenvuorojen välissä kuultiin tervehdys opetusministeri Anders Adlercreutzilta. Ministeri korosti, että meidän tulee uskon ja sateenkaariteemoja lähestyttäessä kunnioittaa toisia, omista näkemyksistä huolimatta. Erilaisten ihmisten kohtaamiseen parhaiten valmistaa arkiset kohtaamiset, jossa ihminen nähdään muutenkin kuin oman viitekehyksensä edustajana.
Tilaisuuden ensimmäinen puhuja oli rovasti Arja Majuri, joka toimii Ekumeenisessa Yhteys -liikkeessä. Majuri kuvaili puheessaan sateenkaari-ihmisten pitkää taivalta alttarille. 1950-60 –luvuilla seksuaalisuuteen suhtauduttiin vielä takapajuisesti eikä esikuvia tai sanoja tuolloin vielä ollut. Tieto ihmisen seksuaalisuudesta ja sukupuolesta on hämmästyttävän nuorta ja asenteet ovat niitä, jotka muuttuvat viimeisimpänä. 2000-luvulla perustettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukijärjestö Yhteys-liike antoi viimein äänen niille, joilla sitä ei ole. Yhteys-liike on ollut ratkaiseva evankelis-luterilaisen kirkon vastaanottokykyyn sateenkaari-ihmisiä kohtaan.
Rabbi Laila Takolander piti mielenkiintoisen puheenvuoron sateenkaari-ihmisistä juutalaisuudessa. Opit ja käytännöt sateenkaari-ihmisistä ortodoksijuutalaisuudessa eivät ole kohdanneet, mutta Takolanderin mukaan sen aika on nyt tullut. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaama syrjintä johti Tooran opiskelemiseen. Joidenkin nykytulkintojen mukaan eräät tekstit antavat mahdollisuuden laajentaa niiden tulkintaa. Lisäksi Takolander muistutti, että Tooraan kuuluu tekstejä, joiden voidaan katsoa sisältäneen seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen kuuluvia henkilöitä.
USKOT-foorumin ihmisoikeusjaoston varapuheenjohtaja Atik Ali valotti esityksessään kuulijoille islamin eettisiä ohjeita ja niiden tulkintaa sateenkaari-ihmisten oikeuksien kautta. Hän korosti puheenvuorossaan ihmisarvon merkitystä, joka on kaikkien oikeuksien perusta. Perusoikeuksiin kuuluvaa uskonnonvapautta ei voi oikeuttaa, mikäli se rikkoo toisen ihmisen ihmisarvoa. Ali totesi myös, että seminaari on palvellut hyvin tehtäväänsä ja uskonnolliset ihmiset ja sateenkaari-ihmiset ovat nyt paremmin yhteydessä.
Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeen hankepäällikkö Hanna-Leena Autio esitteli Malkusta ja sen toimintaa. Yhdistys toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hengellisen hyvinvoinnin puolesta. Heidän toimintansa on uskonnollisesti sitoutumatonta. Vertaistukea ja neuvontaa yhdistys tarjoaa monissa muodoissa, kuten chatin, videopuheluiden ja tapahtumien kautta. Lisäksi Malkus tarjoaa hengellisten yhteisöjen toimijoille verkkokoulutusta sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tulee tarjota turvallinen hengellinen koti kunkin omassa uskonnossaan.
Viimeisen puheenvuoron piti Foorumin ihmisoikeusjaoston puheenjohtaja Ilkka Aura, joka kertoi opeista ja käytännöistä koskien seksuaalivähemmistöjä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa. Mormonien kirjassa, joka edustaa Raamatun ohella kirkon jäsenille Jumalan sanaa, korostetaan jokaisen yhdenvertaisuutta. Auran esityksessä tuli ilmi, että vaikka pyhät tekstit toteavat esimerkiksi avioliittokäsityksen naisen ja miehen väliseksi, kirkon käytännöt näkevät ihmisen ensisijaisesti uskovana. Jeesuksen Kristuksen Kirkko Yhdysvalloissa on muun muassa puolustanut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä antanut lausunnon, jossa se toteaa seksuaalisen suuntautumisen olevan yksilön itsemääräämisoikeus ja vastustaa muun muassa eheytyshoitoja.
Seminaari huipentui paneelikeskusteluun, jossa keskustelivat alustajat Majuri, Takolander, Ali ja Aura, joka toimi paneelin puheenjohtajana.