/Naw-rúz (Bahá’í-uusi vuosi, 1. baháta)

Naw-rúz (Bahá’í-uusi vuosi, 1. baháta)



Bahá’í-kalenteri eli badí-kalenteri muodostuu 19 kuukaudesta, joissa jokaisessa on 19 päivää. Badí-kalenterissa 18. ja 19. kuukauden välissä vietetään 4-5 välipäivää, jotka eivät kuulu mihinkään kuukauteen. Näitä päiviä kutsutaan ayyám-i-háksi. Bahá’u’lláh velvoitti ihmisiä omistamaan nämä päivät juhlimiselle, iloitsemiselle ja hyväntekeväi- syydelle. Välipäivät on erityisesti varattu vieraanvaraisuutta ja lahjojen antamista varten.

Ayyám-i-há -päivien jälkeen alkaa badí-kalenterin viimeinen kuukausi, joka on paaston ja pidättyvyyden aikaa. Silloin aikuiset bahá’ít paastoavat, joka tarkoittaa ruoasta ja juomasta pidättäytymistä vuorokauden tiettyinä aikoina. Tämä kuukausi on pääasiallisesti mietiskelyn ja rukouksen sekä henkisen elpymisen aikaa, jolloin ihmisen tulee pyrkiä järjestämään sisäinen elämänsä tarpeellisin osin uudelleen sekä virkistämään ja vahvistamaan sielunsa piileviä henkisiä voimia. Paaston merkitys ja tarkoitus ovat siten perimmältä luonteeltaan henkiset. Paastoaminen on myös vertauskuvallista, ja se muistuttaa pidättäytymisestä itsekkäistä ja lihallisista haluista.

Naw-rúz (Uusi päivä) päättää paaston ajan. Naw-rúz nähdään merkkinä pidättyvyyden ajan päättymisestä, kevään alkamisesta ja uuden vuoden aloittamisesta uusin voimin ja virkistäytyneenä.

2024-03-11T12:52:14+02:00