//Nigerialainen delegaatio vieraili USKOT-foorumissa

Nigerialainen delegaatio vieraili USKOT-foorumissa

USKOT-foorumissa vieraili 13.2.2020 nigerialaisia ihmisoikeus-, ekumenia- ja uskontodialogiasiantuntijoita. Vierailijat työskentelevät mm. Kirkko ja yhteiskunta -instituutissa (Institute of Church & Society) ja Nigerian kristillisessä neuvostossa (Christian Council of Nigeria).

Vieraana USKOT-foorumin toimistolla olivat Very Reverend Kolade O Fadahunsi, Director, Institute of Church & Society, Ibadan Nigeria; Deacon Adebayo Anthony Kehinde – Executive Secretary Cultural Youth Initiative Movement of Nigeria (CYIMN) Commissioner, World Council of Churches (WCC) Commission of the Churches on International Affairs (CCIA) and Ecumenical Officer the Church of the Lord (Aladura) Worldwide; Mr. Adetokunbo Emmanuel Adekunle – the Program Officer of the Institute of Church and Society; Brother Ajani Micheal Ayodele – National Vice President, Cultural Youth Initiative Movement of Nigeria (CYIMN) Ecumenical Director, Christ Apostolic Church Remo; sekä Brother Ojagbule Samuel Oluwatosin – National Programme Director Christian Council of Nigeria (CCN) Youth Body. Saattueen vierailua koordinoi teologian opiskelija Iida Juutilainen. USKOT-foorumia tapaamisessa edustivat toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio, varapuheenjohtaja Kaisamari Hintikka, hallituksen jäsenet Elina Hellqvist ja Gölten Bedretdin ja viestintävastaava Miina Noroila.

Lähes 200 miljoonan asukkaan Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio. Yhteiskuntana Nigeria on vierailijoiden mukaan hyvin uskonnollinen. Maan asukkaista noin puolet on muslimeja ja puolet kristittyjä. Nigeriassa on myös pieni joukko alkuperäisuskontojen harjoittajia, ja monet sekoittavat elementtejä alkuperäisperinteistä islamin ja kristinuskon harjoittamiseen. Karkean jaottelun mukaan maan pohjoisosa koostuu pääosin muslimeista, ja eteläosa on kristittyä aluetta.  Uskontojen suhde Nigeriassa on hyvin polarisoitunut, ja maassa on käynnissä monimutkaisia väkivaltaisia konflikteja. Konflikteihin liittyy niin uskonnollisia, etnisiä ja kulttuurisia kysymyksiä, kuin myös maanomistusoikeuskiistoja ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkien keskellä.

Kirkko ja yhteiskunta -instituuttia (Institute of Church & Society) alettiin kehittää Nigerian itsenäistymisen yhteydessä Nigerian kristillisen neuvoston aloitteesta vuonna 1960. Instituutin tarkoituksena on luoda vuoropuhelualusta eri uskonnollisten yhteisöjen johtajille ja poliittisille päättäjille. Instituutti edistää yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden toteutumista Nigeriassa. Instituutti työskentelee myös vahvasti ruohonjuuritasolla järjestäen työpajoja uskonnonvapaudesta Nigerian maaseudulla.

Vierailijoiden kanssa vaihdettiin ajatuksia uskontojen välisestä yhteistyöstä Nigeriassa ja Suomessa. Nigeriassa haasteena on rauhan saavuttaminen, kun Suomessa uskontojen välisellä yhteistyöllä pyritään vaalimaan rauhaa. Keskusteluissa todettiin, että vaikka kahden maan vallitsevat ongelmat ovat monella tapaa hyvin erilaisia, ratkaisut voivat olla yllättävänkin samanlaisia. Kun erilaisten ihmisten kunnioittavaan kohtaamiseen opitaan työkaluja, voi tapahtua merkittäviä yhteiskunnallisia edistysaskelia.

 

 

2020-02-14T08:50:39+02:00