//Uskonnolliset yhteisöt tarjoavat monipuolista kriisiapua

Uskonnolliset yhteisöt tarjoavat monipuolista kriisiapua

Uskonnolliset yhteisöt tarjoavat kriisiapua koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Suomen kristityt yhteisöt tarjoavat monipuolista kriisiapua vallitsevissa poikkeusolosuhteissa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa keskusteluapua niin puhelimitse kuin verkossa (lisätietoa täällä). Myös Suomen ortodoksinen kirkko on avannut uuden valtakunnallisen kriisipuhelimen (lisätietoa täällä). Monissa seurakunnissa pappeja on kehotettu olemaan tavoitettavissa puhelimitse entistä enemmän.

Seurakunnat järjestävät myös aktiivisesti omaa toimintaa ja naapuriapua. Diakonia-avustuksia jaetaan tavallista runsaammin kaikissa kirkkokunnissa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ortodoksinen seurakunta on mukana jakamassa ruokakasseja ja vapaakirkollinen Andreaskyrkan jakaa ruoka-apua Helsingissä torstaisin yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän ja kaupungin kanssa (lisätietoa AndreasHelps-jakelusta täällä). Katolinen kirkko Suomessa tarjoaa vanhemmille tukikanavan, jossa keskustella opetusasioista sekä lapsille eLäksyparkin.

Helsingin juutalainen seurakunta tarjoaa niin ikään keskusteluapua matalalla kynnyksellä ja usealla eri kielellä. Seurakunnalla on kriisitilanteisiin erikoistunut vapaaehtoistyötä tekevä ryhmä, joka koostuu sosiaalisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ammattilaisista. Seurakunta on perustanut uusia WhatsApp-ryhmiä keskustelua ja tiedottamista varten. Rabbit ovat olleet puhelimitse yhteydessä seurakunnan vanhempiin jäseniin heidän vointiaan tiedustellakseen. Lisäksi seurakunta tarjoaa jäsenilleen apua ruokaostosten tekemisessä.

Myös lukuisat islamilaiset yhteisöt ja järjestöt järjestävät tukitoimintaa kriisin keskellä sähköisesti. Esimerkiksi islamin arvoihin perustuva sosiaalialan järjestö Amal ry järjestää tukisiskotoimintaa etäyhteyksien välityksellä. Islamilaisten yhteisöjen imaamit ja johtajat pitävät tiiviisti yhteyttä WhatsApp-ryhmissä, jotka kattavat useita paikkakuntia Suomessa. Ihmisiä opastetaan seuraamaan yhteisöjen nettisivuja, joilla he ovat tottuneet käymään säännöllisesti katsomassa rukousaikatauluja. Pienemmissä yhteisöissä johtajat tuntevat jäsenensä paremmin ja ovat yhteyksissä suoraan näihin. Suomen Islam-seurakunta on järjestänyt perjantai-rukouksen online-tilassa kahtena perjantaina.

 

 

2020-04-08T06:45:35+03:00