/, Uutiset/Uskonnon käyttämistä väkivallan oikeutuksena ei pidä hyväksyä

Uskonnon käyttämistä väkivallan oikeutuksena ei pidä hyväksyä

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin jäsenyhteisöt kristinuskosta, islamista, juutalaisuudesta, buddhalaisuudesta ja myöhempien aikojen pyhistä tuomitsevat uskonnon käyttämisen väkivallan ja hyökkäyspolitiikan välineenä. Venäjän ortodoksisen kirkon päämies, Moskovan patriarkka Kirill, on avoimesti osoittanut tukevansa Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on tuominnut patriarkka Kirillin sotaa ihannoivat lausunnot jyrkästi, ja kirkko pitää Venäjän sotatoimia epäoikeutettuina. Ortodoksinen maailma on ollut järkyttynyt havaitessaan, että patriarkka on sitonut kirkon äänen osaksi valtion propagandakoneistoa.

”Olen todella pettynyt nähdessäni, että patriarkka Kirill ei vieläkään tuomitse tätä sotaa, vaan myötäilee Venäjän presidentti Putinin näkemyksiä ja tekee näistä valheista johtamansa kirkon opinkappaleita”, toteaa arkkipiispa Leo. ”Toistan vielä piispainkokouksemme vakaan kannan nyt käynnissä olevaan sotaan: sille ei ole mitään oikeutusta. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä ja ryhtyisi toimimaan aktiivisesti rauhan edistämiseksi.”

Tavalliset ortodoksit ja ortodoksikirkot ympäri maailman eivät ole vastuussa patriarkka Kirillin puheista. Erityisesti venäjää puhuvat ortodoksikristityt ovat kohdanneet vihapuhetta ja saaneet uhkausviestejä. Kun uskonnoista uutisoidaan näkyvästi negatiivisessa valossa, seuraukset kantavat helposti tavalliset uskontoa harjoittavat ihmiset. Tämä vaikuttaa todennäköisesti laajemminkin siihen, miten uskontoihin ja uskonnollisiin ihmisiin suhtaudutaan yhteiskunnassamme.

USKOT-foorumi peräänkuuluttaa tilanteessa uskontolukutaidon tärkeyttä. ”Tarvitsemme uskontoihin liittyviä tositarinoita ja oikeaa tietoa. Vaikenemisen kulttuurissa uskontoa väärin käyttävät henkilöt ja ryhmät valtaavat usein tilan muilta. Näin ne tekevät vahinkoa heille, joille usko on arkipäiväinen ja rauhanomainen asia”, sanoo USKOT-foorumin puheenjohtaja Pia Jardi.

Oikeus harjoittaa uskontoaan ja elää sen mukaisesti sekä kaikkien uskontojen tasavertaisten oikeuksien puolustaminen ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Uskontoaan näkyvästi ja rauhanomaisesti harjoittava ihminen ei ole vastuussa uskonnon käyttämisestä väkivallan oikeutuksena.

 

2022-03-15T11:57:59+02:00