Vakaumustahto-lomake

Vakaumustahto on kuin hoitotahto, mutta vakaumuksen näkökulmasta. Se tarjoaa konkreettisen keinon ilmaista ja säilyttää oma vakaumus hoivapalveluissa. Lomake on täysin vapaaehtoinen ja tarkoitettu kaikille, joille vakaumus on tärkeä osa hyvinvointia.

Täytetty lomake kannattaa säilyttää paikassa, josta se löytyy tarvittaessa. On hyvä kertoa läheisille missä säilyttää tärkeitä papereita. Tiedon omasta vakaumustahdosta voi tallettaa myös hoitotahdon oheen OmaKanta-palveluun. Hoitotahto-osioon ei ole kuitenkaan mahdollista tallentaa liitetiedostoja, kuten täytettyä vakaumustahto-lomaketta pdf-tiedostona.

Lataa Vakaumustahto-lomake (pdf)
Lataa Vakaumustahto-lomakkeen täyttöohje (pdf)

Vakaumustahto-lomakkeen on kehittänyt oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti yhteistyössä uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin kanssa. Asiassa on konsultoitu myös uskonnottomien ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöä Vapaa-ajattelijain liittoa. Lue lisää vakaumustahdosta.


Lomakkeen täyttöohje

Vakaumustahtoon voit tallentaa omaan vakaumukseesi liittyviä tärkeitä asioita. Tietoja voidaan hyödyntää, jos sairastut tai vammaudut vakavasti ja muut pitävät huolta sinun arjestasi ja elämänlaadustasi.

Vakaumustahto-lomakkeessa on vinkkejä siitä, mitä asioita voit kirjata ylös. Voit kirjata vakaumukseen liittyvän tahtosi missä muodossa vain haluat. Täytä lomakkeesta vain ne kohdat, jotka koet itsellesi tärkeiksi. Jokaista kohtaa ei tarvitse täyttää. Vastaukset löytyvät, kun pysähdyt asian äärelle niitä pohtimaan.

Tunnet kyllä mikä on sinulle oikein ja tärkeää. Jos et koe vakaumukseen liittyviä asioita itsellesi tärkeiksi, voit kirjata sen. Silläkin tiedolla on merkitystä.

Vakaumustahto-lomake toimii äänenäsi silloin, kun et voi syystä tai toisesta itse kertoa toiveistasi. Vakaumukseen liittyvät asiat ovat erityisen tärkeitä elämän loppuvaiheissa. Tämä lomake on luotu tukemaan tuota arvokasta elämänvaihetta: tuomaan sinulle rauhaa, lohtua ja toivoa.

Täytettyäsi paperisen Vakaumustahto-lomakkeen talleta se omaan kotiisi hyvään talteen ja kerro ainakin yhdelle läheisellesi mistä se löytyy tarvittaessa. Voit muokata kirjoittamaasi vakaumustahtoa aina halutessasi.

Sairastuttuasi läheisesi voivat toimittaa lomakkeen sinne, missä sinua hoidetaan. Vakaumustahtosi avulla arkeasi ja elämäsi loppuvaihetta voidaan helpommin muokata vastaamaan sinun arvojasi ja toiveitasi. Lomakkeeseen kirjaamasi tieto on kaikkien niiden henkilöiden saavutettavissa ketkä ovat vierelläsi sinua tukemassa tai saattamassa.

Täyttäessä pohdittavaksi

Onko sinulla vakaumuksellinen yhteisö johon kuulut? Kuka vakaumuksesi tunteva henkilö voisi olla tukemassa sinua vaikeassa elämäntilanteessasi? Liittyykö vakaumukseesi jotain paikkoja, jotka koet erityisen tärkeiksi? Onko arjessasi asioita, joita ilman elämäsi olisi tyhjää? Entä vakaumukseesi liittyvät juhlat? Liittyykö vakaumuksesi esineitä, jotka tuovat lohtua? Onko jokin tärkeä tapa tai rituaali josta saat turvaa tai josta toivot muiden huolehtivan puolestasi? Mieti tilannetta jossa olet lähellä elämäsi loppua: Miten erityisesti silloin toivoisit vakaumustasi tuettavan?

 

2023-09-15T08:08:24+03:00