/’Id al-fitr, 1.–3. shawwal-kuuta

’Id al-fitr, 1.–3. shawwal-kuuta’Id al-fitr on suomeksi paastonpäättymisjuhla. Ensimmäisenä päivänä paastoaminen on kielletty, ja se on tärkein ’id-päivistä. Tänä päivänä muslimit juhlivat onnistunutta paastoamistaan. Päivään kuuluu kiitollisuus Jumalalle, että on saatu suorittaa yksi islamin velvollisuuksista, pilareista. Aamulla auringonnousun jälkeen muslimit rukoilevat yhteisen ’id-rukouksen, johon kaikki osallistuvat. Tämän lyhyen rukouksen jälkeen pidetään vielä saarna. Ennen rukousta maksetaan almu (zakat al-fitr), jotta köyhätkin pääsevät juhlimaan. Almuna annetaan yhden päivään ruokaan käytettävä määrä rahaa.
Juhlan aikana vieraillaan toisten luona ja ylläpidetään sukulaisuussuhteita. Kuten juhliin kuuluu, pukeudutaan parhaimpiin, varsinkin lapset. Lapset saavat yleensä lahjan vanhemmiltaan, joko rahaa tai muun lahjan. Suomessa lahjoja vaihdetaan myös ystävien kesken, ja lasten lahjojen odotus muistuttaa joululahjojen odotusta. Islamissa lahjanannolla ei kuitenkaan ole uskonnollista merkitystä.
Islamilaisissa maissa kaikki kolme ’id-päivää ovat vapaapäiviä. Muslimit toivottavat ’idinä toisilleen ’id mubarak, joka tarkoittaa siunattua tai hyvää juhlapäivää.

2022-11-21T10:07:11+02:00