/Jom ha-shoa – toisen maailmansodan juutalaisuhrien muistojuhla (27. nisan-kuuta)

Jom ha-shoa – toisen maailmansodan juutalaisuhrien muistojuhla (27. nisan-kuuta)Jom ha-shoa on toisen maailmansodan juutalaisuhrien muistopäivä. Juutalaiset eivät käytä toisen maailmansodan tapahtumista nimitystä holokausti, vaan kutsuvat sitä hepreankielisellä sanalla shoa, joka tarkoittaa suurta tuhoa tai tuhon tuulta. Jom ha-shoa -päivä on valittu koko tapahtuman muistopäiväksi siksi, että silloin Varsovan gheton viimeiset juutalaiset nousivat kapinaan Natsi-Saksan joukkoja vastaan.
Synagogissa tai shoan muistomerkeillä järjestetään muistotilaisuuksia ja erityisjumalanpalveluksia, joissa luetaan muistorukouksia murhattujen juutalaisten muistoksi. Natsien uhreja muistetaan myös sytyttämällä kynttilöitä heidän kunniakseen.
Muu maailma on ottanut tavakseen viettää vastaavaa muistojuhlaa 27.1. Tuona päivänä vuonna 1945 puna-armeija vapautti shoan tuholeireistä suurimman, Auschwitzin. Oma muistopäivänsä on varattu myös niille kahdeksalle juutalaiselle, jotka Suomi luovutti Natsi-Saksalle marraskuun 6. päivä vuonna 1942.

2022-11-23T13:16:55+02:00