/Kynttilänpäivä

KynttilänpäiväEvankelis-luterilainen kirkko viettää kynttilänpäivää helmikuun 2. päivää seuraavana sunnuntaina. Kynttilänpäivä, ortodokseilla Herran temppeliintuominen, on juhlapäivä, jota vietetään alkujaan 40 päivää joulusta, siis 2.2.

Keskiajalla kynttilänpäivänä vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. E Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille.

2.2. ortodoksissa kirkossa juhlitaan Herran temppeliintuomisen juhlaa. Se on yksi 12 ortodoksisen kirkon suuresta juhlasta. Juutalaisen perinteen mukaan oli uhrattava uhri Jumalalle neljänkymmenen päivän kuluttua lapsen syntymän jälkeen äidin puhdistusajan päätyttyä. Samoin ensimmäinen lapsi kuului Mooseksen lain mukaan Jumalalle ja oli siksi tuotava neljänkymmenen päivän ikäisenä Temppeliin.

2022-12-05T10:44:15+02:00