/Pyhä Lucia

Pyhä LuciaLucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Päivän viettäminen on muodostunut perinteeksi, pohjoismaissa erityisesti ruotsinkielisissä piireissä – tosin yhä useammin myös suomenkielisten keskuudessa. Juhla periytyy monien muiden vuotuisjuhlien tapaan katolisesta pyhimyskalenterista.
Osittain legendan, osittain pimeään vuodenaikaan sijoittuvan päivän vuoksi Lucia on nähty valon tuojana. Tiettävästi Lucian kuolema ajoittuu Diocletianuksen vainoihin vuoden 300 tienoilla.
Legendan mukaan sisilialainen Lucia oli kristitty neito, jonka hänen sulhasensa kavalsi roomalaisille. Luciaa yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja surmata polttamalla, mutta kuin ihmeen kautta kumpikaan ei onnistunut. Lopulta pyöveli surmasi Lucian miekalla.
Toisen legendan mukaan ei-kristitty nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Lucia ei kuitenkaan huolinut miestä vaan lopulta repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle. Tarina kertoo, että mies järkyttyi ja kääntyi kristityksi. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

2022-12-15T08:01:54+02:00