/Ramadan-kuukausi

Ramadan-kuukausiIslamin harjoittaminen perustuu niin kutsuttuihin viiteen pilariin. Paasto on islamin neljäs pilari. Muita pilareita ovat uskontunnustus, rukous, almuvero ja pyhiinvaellus. Ramadan-kuukausi on islamilaisen kalenterin 9. kuukausi. Ramadan, kuten muutkin islamilaiset kuukaudet alkavat kun kuunsirppi näkyy taivaalla. Kuukausi kestää 29–30 päivää ja sen loppuminen katsotaan myös sen mukaan, näkyykö uusi kuu.
Muslimit paastoavat ramadan-kuussa aamun sarastuksesta auringonlaskuun. Ennen aamun sarastusta on hyvä syödä, että jaksaa paastota. Paastopäivän aikana ei syödä eikä juoda mitään. Auringonlaskun jälkeen on tapana syödä ensin taateleita, usein pariton määrä, ja juoda vettä tai maitoa. Taatelit nostavat verensokerin nopeasti. Sen jälkeen rukoillaan päivän viidestä rukouksesta toiseksi viimeinen, maghrib-rukous. Rukousaika on vatsankin kannalta hyödyllinen, sillä vatsa tottuu vastaanottamaan ruokaa paastopäivän jälkeen saatuaan ensin vähän taateleita ja nestettä. Sitten syödään varsinainen ateria. Paaston jälkeistä ateriaa kutsutaan nimellä iftar, joka tarkoittaa paaston katkaisua. Paastoaminen siis katkaistaan syömällä. Paastopäivien illat ovat jokapäiväisiä juhlia, ja varsinkin vieraille tarjotaan juhla-ateria. Ylensyöminen paastopäivän jälkeen ei ole kuitenkaan tarkoitus, eikä se ole terveellistä.
Ramadanina pyritään välttämään kaikkia paheita ja luopumaan kaikista ruumiin tarpeista päiväsaikaan. Paaston tarkoitus on opettaa kestävyyttä ja kärsivällisyyttä sekä vahvistaa uskoa. Paastoaminen puhdistaa sielun ja ruumiin. Paasto auttaa ymmärtämään köyhiä ja nälkäisiä ja tuntemaan myötätuntoa heitä kohtaan.
Paastovelvollisuus koskee puberteetti-iän ylittäneitä fyysisesti ja psyykkisesti terveitä muslimeja. Vanhat ihmiset eivät paastoa, vaan he antavat paaston sijaan almuja köyhille. Myöskään sairastuneet henkilöt sekä raskaana olevat tai imettävät naiset eivät noudata paastoa, vaan he paastoavat vastaavat päivät myöhemmin.
Ramadanina luetaan paljon Koraania. Monet lukevat Koraanin kokonaan, jopa useita kertoja. Ramadan-kuun iltoina moskeijoissa pidetään pimeän tullen pitkiä yhteisrukouksia, tarawih-rukouksia. Tarawihin voi rukoilla myös kotona. Ramadan-kuuta kutsutaan Koraanin kuukaudeksi, jossa on Koraanin yö.

2023-03-22T13:09:39+02:00