/Tu bishvat – puiden uusivuosi (15. shvat-kuuta)

Tu bishvat – puiden uusivuosi (15. shvat-kuuta)Tu bishvat eli puiden uusivuosi on yksi neljästä juutalaisesta uudesta vuodesta. Sitä vietetään talven ja kevään taitteessa. Juhlan tausta löytyy Toorasta. Vanhaan aikaan määrättiin, ettei istutetun puun hedelmiä saanut syödä kuin vasta neljäntenä vuonna puun istuttamisesta. Tavaksi muotoutui, että kaikkien puiden syntymäpäiväksi laskettiin 15. shvat-kuuta. Tuolloin kaikki puut vanhenivat vuodella.
Nykyään tu bishvatin merkitys korostuu modernissa Israelissa, missä erityisesti tuona päivänä on tapana käydä istuttamassa puita joka puolella maata.
Israelin ulkopuolella juhlaa vietetään erityisesti myös Juutalaisen kansallisrahaston Keren Kajemet Le Israelin vuosijuhlana. KKL kerää varoja mm. puiden istuttamiseen ja kastelujärjestelmien rakentamiseen Israelissa. Lisäksi juhlan aikana on tapana syödä israelilaisten hedelmäpuiden erilaisia hedelmiä kuten rypäleitä, viikunoita, granaattiomenia, taateleita, aprikooseja, persikoita, appelsiineja, banaaneja, oliiveja ja erilaisia pähkinöitä. Pyhä on siis tyypillisesti monimerkityksinen. Siihen sisältyy sekä uskonnollisia että maallisia tapoja.

2024-02-14T11:42:05+02:00