//Hindulaiset juhlat

Hindulaiset juhlat

Hindulaiset juhlapäivät katsotaan kuukalenterin mukaan, joka lasketaan tithien eli kuukalenterin mukaisen 30:n päivän avulla. Kolmen vuoden välein tulee myös Purushottama-kuukausi, jolloin Vedalaiseen kalenteriin tulee yksi lisäkuukausi.

Juhlapyhiä vietetään perinteisesti temppeleissä ja myös mm. kotiohjelmina eri perheiden järjestäminä ympäri maailmaa. Temppelijuhliin kuuluu erityisesti papiston toteuttamat perinteiset pyhät seremoniat ja mantrojen lausuminen sekä pyhitetyn kasvisruoan eli prasadamin jakaminen vieraille. Monissa juhlissa on näiden lisäksi myös luennointia tai tarinoiden kerrontaa juhlapyhään liittyen ja kulttuuriohjelmaa yhteisön järjestämänä.

Suomessa erityisen suosittuja ja kävijämäärältään suuria festivaaleja ovat Krishna-liikkeen järjestämät Sri Krishna Janmastami -festivaali, joka keräsi yli 2000 kävijää yhden illan aikana (2023) sekä Sri Jagannath Ratha Yatra, joka on perinteinen katufestivaali johon osallistuu satoja hinduja. Krishna-liikkeen järjestämiä juhlia on vietetty yli 40 vuoden ajan Suomessa.

Näiden lisäksi uudempien eri yhteisöjen järjestämät Diwali-tapahtumat kokoavat paljon yhteisön eri jäseniä. Diwali-juhlia on järjestetty temppelien lisäksi myös pörssiyhtiöissä, kouluissa ja jopa päiväkodeissa, joissa on paljon hinduja. Myös bengalilaisten hindujen järjestämä Durga Puja -tapahtuma sekä maharastralaisten hindujen järjestämä Ganesh Chaturthi ovat Suomessa vakiintuneita hindu-juhlia jo vuosien ajan.

2024-02-15T09:40:41+02:00